Podívejte, o jaké peníze si řekl šéf Motola z ČSSD, když jsme chtěli vidět smlouvy s Metrostavem

13.03.2015 11:55

Miroslav Ludvík, ředitel Motolské nemocnice a horký kandidát posledních komunálních voleb na post pražského primátora, má problém. Odmítl sdělit veřejnosti podrobnosti podezřelých obchodních smluv, uzavřených pod jeho vedením Motolskou nemocnicí, a nechtěl ani odhalit svůj majetek. Přitom se k tomu před volbami sám zavázal, stejně jako ostatním kandidáti ČSSD. Účet za to mu nyní vystavil jeho nadřízený orgán, Ministerstvo zdravotnictví.

Podívejte, o jaké peníze si řekl šéf Motola z ČSSD, když jsme chtěli vidět smlouvy s Metrostavem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloslav Ludvík, lídr kandidátky za ČSSD v Praze

Anketa

Ke sjezdu ČSSD: Kterého kandidáta chcete do funkce 1. místopředsedy ČSSD?

hlasovalo: 5281 lidí

Když Miroslav Ludvík coby člen Ústředního výkonného výboru ČSSD kandidoval na post primátora Prahy, začala se redakce ParlamentníchListů.cz. zajímat o podrobnosti podle našich zdrojů podezřelých kontraktů a obchodních smluv mezi Ludvíkem vedenou nemocnicí Motol a firmou Metrostav. Jejich výše jde do milionů, přičemž nemocnice je coby veřejnoprávní organizace financována z veřejných peněz od daňových poplatníků. Zároveň redakce Ludvíka požádala o zveřejnění výše jeho majetku. Jak před volbami veřejně prohlásil, chce být maximálně transparentní. Konečně, se stejným přístupem – alespoň verbálně – šli do voleb i ostatní špičky ČSSD. Ludvík však na otázky ParlamentníchListů.cz přes svou mluvčí Pavlínu Dankovou odmítl odpovědět a redakci nařkl z placené nepřátelské kampaně.

Novinářům nic říkat nebudu, je to kampaň proti mně

„Pokud opravdu hodláte psát můj objektivní profil, zjistěte si, prosím, více faktů a nechtějte po mně, abych vyvracel lži, pomluvy a polopravdy… Jsem připraven odpovídat na seriózní a profesionální dotazy a nemám problém ani s těmi nepříjemnými. Vůči pomluvám a jejich šiřitelům se ovšem budu bránit všemi relevantními prostředky,“ pohrozil médiím sankcemi za jejich práci sociální demokrat Miroslav Ludvík. Na žádost, aby sám navrhl dotazy a aby konkrétně vysvětlil, v čem je vůči němu redakce zaujatá i na čí zakázku má pracovat, už ale Ludvík neodpověděl.  „To byla velká mediální chyba, kterou nelze obhájit ani stresem z vrcholící volební kampaně. Tím spíše měl být maximálně otevřený,“ domnívá se politolog Jan Pečený. Ten zároveň upozornil na předvolební sliby ČSSD, v jejíchž řadách se Ludvík nominoval, a konečně i na jeho vyjádření o maximální transparentnosti. „Konečně, proč něco tajit, když je všechno v pořádku?“ dodává Pečený.

Vyděračské manýry

Redakce proto požádala motolskou nemocnici o informace podle zákona o svobodném přístupu k informacím. To Ludvík opět odmítl, takže se redakce obrátila zákonným postupem na jeho nadřízeného, kterým je Ministerstvo zdravotnictví (MZdr). To žádost posoudilo jako věcně správnou a přikázalo Ludvíkovi požadované informace sdělit. V ten okamžik Ludvík změnil taktiku. Za vydání informací chtěl částku 50 530 korun, aniž blíže specifikoval, za co tak vysokou sumu požaduje. Redakce se proto znovu obrátila se stížností na postup při vyřizování žádosti o informace na ministra zdravotnictví, protože Ludvík, resp. Nemocnice Motol, svým jednáním úmyslně porušila zákon č. 106. A ten dal naší redakci plně za pravdu.

Naprosté porušení zákona, říká ministerstvo

„Ministerstvo se ztotožňuje s námitkami, že způsob vyčíslení nákladů neodpovídá požadavkům zákona,“ praví se v odůvodnění rozhodnutí MZdr, ve kterém resort snížil náklady požadované Ludvíkem na vyhledání a kompletaci informací na 5530 korun.

Ministerstvo zdravotnictví rovněž Ludvíkovi vytklo úmyslné pochybení hned v sedmi případech. Resort navíc upozornil na rozpor v jednání. Ludvík s nařízením vlády a rozsudkem Nejvyššího správního soudu z roku 2003 nesouhlasí. „Proti tomuto rozhodnutí se nelze odvolat,“ uzavírá případ i nevysvětlenou snahu vedení motolské nemocnice o mlžení ve věci milionových smluv za peníze daňových poplatníků Ministerstvo zdravotnictví.

Věc tím ale nekončí. Ačkoliv ministerstvo přikázalo svým rozhodnutím motolské nemocnici, aby odstranila své nezákonné praktiky, které odrazují zájemce o přístup k jakýmkoliv informacím a navodila právní stav srovnatelný se zákonem, ani po více jak čtyřech měsících se nic nezměnilo. Stačí se podívat na její webové stránky.

Všichni jsme si rovni, někteří ale více

Šéf Motola dnes sedí v zastupitelstvu magistrátu a zároveň je radní Prahy 13. V minulosti se proslavil díky vyšetřování protikorupční policie na základě jeho preferencí placených VIP klientů Nemocnice Motol, tzv. „kulichů“. Přes fakt, že výroky – zachycené na kameru – pronesl kandidát rovnostářsky zaměřené ČSSD, byl Ludvík před komunálními volbami horkým želízkem sociální demokracie v Praze. Přestože byl na svůj post tlačen předsedou ČSSD, premiérem Bohuslavem Sobotkou, neuspěl.

Z Ludvíkova webu: Mezi priority sociální demokracie patří posílení kapacit i rozsahu Lékařských služeb první pomoci a stanovení maximálních čekacích lhůt. „Podpoříme vznik pohotovostí v dalších částech Prahy i výstavbu nových poliklinik. Je pro nás také naprosto neakceptovatelné, aby se opakovala situace, kdy nemocnice odmítla převzít od Zdravotnické záchranné služby pacienta. Ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví proto určíme povinnou spádovost, ve které nebude moci zdravotnické zařízení pacienta odmítnout,“ představuje koncepci Miloslav Ludvík.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…