Podívejte se, co Číňani provedli Mirku Topolánkovi. Je to velice nepříjemné

30.06.2014 10:25

Být vlastníkem diplomatického pasu nemusí být vždy taková výhra, jak se na první pohled zdá. Své o tom ví i dva bývalí předsedové vlád. Vladimíra Špidlu (ČSSD) zadrželi v řeckém přístavu, aby ověřili platnost pasu. Mirek Topolánek zase nedostal vízum do Číny. O nepříjemné situaci informují Lidové noviny.

Podívejte se, co Číňani provedli Mirku Topolánkovi. Je to velice nepříjemné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý předseda ODS Mirek Topolánek

„Diplomatický pas? Nikdy!" řekl LN Vladimír Špidla. „Zadrželi mě kvůli němu v přístavu v Řecku. Mysleli si, že je falešný," popsal svou zkušenost někdejší sociálnědemokratický premiér.

Peripetie kvůli držení diplomatického pasu potkaly i bývalého vrcholného politika ODS Mirka Topolánka. Ten sice připouští, že vlastnictví pasu se v některých případech vyplatí, jinak je diplomatický pas podle něj „spíš nevýhoda".

„Nedostal jsem teď na diplomatický pas vízum do Číny. Podléhá to schvalování v úplně jiném režimu,“ sdělil LN Topolánek. V jakém režimu, na to už Topolánek neodpověděl. A mlčí prý i čínská ambasáda.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Podle serveru Lidovky.cz stojí za celou nepříjemnou situací dva možné důvody. Topolánek prý narazil v Číně na administrativního šimla, nebo se stal terčem nenápadné pomsty čínských úřadů. Coby premiér totiž chodil po Pekingu v době olympijských her s tibetským odznáčkem na klopě.

6700 vyvolených má diplomatický pas

Na diplomatický pas mají ze zákona nárok všichni členové vlády, poslanci a senátoři, zaměstnanci Ministerstva zahraničních věcí s titulem diplomat, velvyslanci na misi, jejich rodinní příslušníci a pak lidé, jimž pas jednorázově schválí ministr zahraničí. V současné době ministerstvo registruje 6700 diplomatických pasů.

Jejich platnost je vázaná na mandát, jakmile skončí, musí dotyčný doklad odevzdat. Výjimkou jsou jen dvě funkce, které získávají diplomatický pas doživotně: prezidentská a premiérská.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…