Podívejte se, co Zeman svými slovy způsobil v Poslanecké sněmovně

18.02.2014 17:44

ANKETA Prezident Miloš Zeman ve svém úterním projevu k poslancům před hlasováním o důvěře vládě kritizoval programové prohlášení, které se prý od koaliční smlouvy liší v 15 případech. Jako příklad těchto rozporů uvedl snižování DPH u různých položek. Mnozí poslanci pak ParlamentnímListům.cz řekli, co si o Zemanově vystoupení myslí.

Podívejte se, co Zeman svými slovy způsobil v Poslanecké sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman při projevu ve sněmovně

„Milí moji, a kde na to vezmete?“ řekl Zeman v reakci na programové prohlášení vlády. „Byl jsem v určitých rozpacích, když jsem je četl, protože jsem vlastně v poslední verzi dostal do ruky dvě programová prohlášení - jedno, které se jmenuje programové prohlášení vlády, a druhé, které se jmenuje koaliční smlouva," uvedl prezident.

Zeman našel 15 rozporů

Podle něj se program vlády liší od koaliční smlouvy v patnácti bodech. „V koaliční smlouvě se dokonce na dvou místech hovoří o tom, že má být snížena daň z přidané hodnoty na léky, knihy a případně další komodity," ukázal na konkrétní příklad s tím, že v programovém prohlášení se píše pouze o snížení DPH na léky.

Zeman pak hovořil o čtyřech možných scénářích dalšího vývoje. Dva jsou optimistické a dva pesimistické. První z těch optimistických je, že se ministru financí Andreji Babišovi podaří najít dostatečné rezervy k úsporám. Pak by měl být Babiš navržen na Nobelovu cenu za ekonomii. V případě, že se tento scénář nenaplní, bude podle hlavy státu nezbytné přistoupit ke zvyšování daní. Další dvě varianty jsou pesimistické. Podle jedné z nich Sobotkův kabinet oznámí, že jeho sliby nebyly zasazeny do reálného ekonomického kontextu, což povede ke ztrátě důvěry občanů. Druhou možností je, že vláda sliby splní, ovšem za cenu dalšího neúměrného zadlužování. Tím by se nám podle Zemana zkomplikovala cesta do eurozóny.

Česko patří do Evropy

Prezident ve svém vystoupení také ocenil skandinávské země a upozornil na jejich vysoké zdanění i na švédský dluh, který za posledních 10 let klesl o 50 procent. Následně doporučil poslancům, aby se zeměmi na severu Evropy inspirovali a aby si uvědomili, že Česko patří do Evropy.

S tím souhlasí poslanec hnutí ANO Martin Komárek. „Osobně zcela souhlasím s tím, že naše místo a vzory jsou v Evropě. Jsem přesvědčen, že vláda dokáže splnit většinu slibů, aniž by porušila maastrichtská kriteria,“ uvedl ParlamentnímListům.cz Komárek s tím, že projev Zemana ho příjemně překvapil, mimo jiné tím, že nebyl útočný.

V čem se Zeman neorientuje?

Jeho stranický kolega Jiří Zlatuška k tomu doplnil: „Mám jisté pochyby, zda za úspěšné působení ministra financí lze čekat udělení Nobelovy ceny - tam se pan prezident trochu neorientuje v kritériích pro tu cenu, podobně jako ostatně kdysi přívrženci jeho předchůdce (který se ale novému ministrovi financí mohl těžko rovnat, přeci jen za sebou úspěšné působení Babišova formátu neměl ani náhodou, takže už předpoklady pro působení měl horší). Celkově si ale myslím, že v těch oblastech, kterých se pan prezident ve své řeči dotknul, to byla spíš příprava na to, aby v dalších letech mohl `svou` vládu pochválit, jak se jí přes jeho zdánlivou skepsi daří. Práce to ale bude jak na kostele, stav po předchozích vládách je bohužel dost úděsný,“ napsal v SMS zprávě Zlatuška.

Slušní občané budou nadále trpět

Ke slovům prezidenta Zemana se ParlamentnímListům.cz vyjádřil i předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura: „Projev byl standardní a sdílím s prezidentem přesně ty čtyři otázky ohledně způsobu realizace vládního programu, resp. kde se na něj vezmou peníze. Co se týče zneužívání doplatku na bydlení v rámci problematiky sociálně nepřizpůsobivých, prezident potvrdil, že tento problém také vnímá jako zásadní, stejně jako většina občanů, a je škoda, že tento náš velmi potřebný zákon neprošel a slušní občané tak budou nadále trpět.“

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Žádná vláda nesplní všechny své sliby

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg k Zemanovu projevu uvedl, že žádná vláda není schopná plnit všechny své sliby. „Po nějakém čase zjistí své omezené možnosti a premiér se přikloní k zahraniční politice,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Zemanův soupeř z druhého kola prezidentské volby.

Proměna slibů v iluze

„Rozhodně není zřejmé z koaliční smlouvy či z programového prohlášení, jak chtějí předejít proměně slibů v iluze,“ reagoval poslanec KSČM Jiří Dolejš.

Socialistický ráj v zemi, kde zítra znamená včera

Podle poslankyně ODS Jany Černochové byl Zemanův projev sice dlouhý, ale místy docela zábavný. „Srovnáni koaliční smlouvy a programového prohlášení a nalezení minimálně 15 protimluvů je jenom ukázkou nekompetentnosti vlády, která slibuje socialistický ráj v zemi, kde zítra znamená včera,“ prohlásila pro ParlamentníListy.cz.

Ministr pro lidská práva a šéf Legislativní rady vlády Jiří Dienstbier (ČSSD) se pozastavil nad srovnáváním koaliční smlouvy a programového prohlášení. Oba dokumenty jsou podle Dienstbiera komplementární a navzájem se nevylučují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…