Podívejte se, co se děje na Klinice

01.06.2016 10:54

Autonomní sociální centrum Klinika by mělo opustit objekt na pražském Žižkově, odkud se je úřady již několikrát pokoušely vystěhovat. „Klinikáři“ se vždy vrátili zpět a nyní bez obav plánují v Jeseniově ulici další program. Třeba prý v budově uklidí, aby nepřihrávali svým odpůrcům laciné body v podobě fotografií tamního nepořádku, které se šíří internetem.

Podívejte se, co se děje na Klinice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solidární pochod za zachování centra Klinika, kterému Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových odmítl prodloužit smlouvu

Hlavní činnosti komunitního centra je však kulturní vyžití, proto i facebookovému profilu dominují pozvánky na nejrůznější umělecké počiny. Například divadelní představení herečky Simony Babčákové a její skupiny NO A. „Volná improvizační jízda skupiny herců a hudebníků z Laboratoře Simony Babčákové. Kostýmovaná improvizovaná inscenace vznikne přímo před vašima očima a vy se stanete svědky vzniku a zániku třeskutě vtipného dramatu během jednoho večera v site specific atmosféře asc Klinika,“ píše se o představení.

Nejen zábavou je však živ „klinikář“. Protože prý objekt utrpěl těžké šrámy řáděním policie, která dvakrát kvůli ohlášenému bombovému útoku objekt vyklidila, musí jej teď jeho obyvatelé opravovat. „Poslední dobou se jely na Klinice docela bomby a zůstal nám tu mj. i následkem "pomáhání a chránění" od ochranných sborů trochu nepořádek,“ píše se na Facebooku. Důsledkem řádění „pomocníků a ochránců“ jsou prý i fotografie, které pořídil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který ale nepořádek přičetl obyvatelům Kliniky. Ti naopak nyní vše opravují. „Dnes přišla na řadu oprava elektrických rozvodů naším kamarádem, certifikovaným elektrikářem. Neflákáme se, spravujeme,“ pochlubili se.

Klinika, jak ji zaznamenal ÚZSVM:

Aktivity Kliniky se však neomezují jen na objekt na Žižkově. V úterý navečer například zamířili na Václavské náměstí. „Dnes v šest večer se sejdeme na Václaváku a podpoříme Martina, který už dlouhých třináct měsíců sedí ve vazbě v rámci podivné operace Fénix,“ zvali předem. „Akce Fénix“ je nazýván zátah policistů proti levicovým extremistům, kteří měli chystat teroristický útok na nákladní vlak. Část občanské veřejnosti akci kritizuje, petici za její prošetření podepsali třeba dokumentarista Filip Remunda nebo politik Matěj Stropnický. Doposud ve vazbě držený aktivista „Martin“ se rozhodl přitvrdit: „Martin o víkendu zahájil suchou hladovku na protest proti bezdůvodnému zamítnutí jeho propuštění a brzy mu může jít o život,“ píše Klinika. Klinikáři se rozhodli aktivistu podpořit po svém: „Pánvičky, hrnce a vařečky s sebou, ať nás Martin slyší!“.

Po pánvičkovém bubnování na Václaváku se ale museli Klinikáři rychle vrátit na Žižkov, už v půl osmé tam totiž začínala přednáška z cyklu „Potřebujeme feminismus“. Přednášela Zuzana Uhde, dcera známého expředsedy Poslanecké sněmovny a později Rady ČT Milana Uhdeho. „Bude se ptát, co je špatně na tržním modelu péče a proč je komodifikace péče slepou uličkou pro emancipaci žen, co se skrývá za návratem nájemní domácí práce nebo jak péče souvisí s globálními nerovnostmi,“ zvala na akci Klinika.

A protože prý přišlo jaro, bude se v pátek 3. 6. na Klinice gruntovat. „Na Klinice v poslední době "uklízeli" spíše jiní. Tak přijďte v pátek, ať to dáme společně do kupy,“ zve všechny sympatizanty obrázkem košťat a kbelíků.

reklama

autor: jav

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…