Podívejte se, co se dělo, když se jednalo na summitu EU už bez Camerona

30.06.2016 17:41

„Když Rusové před mnoha lety vyslali do vesmíru prvního člověka, Američané řekli: ‚Teď musíme někoho poslat na Měsíc.‘ Musíme vytvořit dostatečně pozitivní prostředí a cíle, kterými dokážeme, že Evropská unie je skutečně ambiciózní projekt, který aspiruje na vytvoření prosperujícího prostředí pro všechny její občany,“ prohlásila Angela Merkelová, která věří, že vystoupení Velké Británie žádnou řetězovou reakci dalších referend nespustí.

Podívejte se, co se dělo, když se jednalo na summitu EU už bez Camerona
Foto: bundeskanzlerin.de
Popisek: Angela Merkelová, německá kancléřka

David Cameron se v úterý zúčastnil svého posledního summitu lídrů evropských zemí. Z jedné strany sice mnoho evropských politiků vyjádřilo upřímnou lítost nad tím, že bude David Cameron ze své funkce odcházet, z druhé strany dali ovšem jasně najevo, že Velká Británie žádné „speciální zacházení“ očekávat nemůže.

„Všichni evropští lídři dali jasně najevo, že přístup k jednotnému trhu zahrnuje souhlas se všemi čtyřmi svobodami, včetně svobody pohybu,“ uvedl prezident Evropské rady Donald Tusk. „Nelze si dát pouze jednotný trh jako nějakou ‚přílohu‘ (a la carte),“ zdůraznil polský politik.

Podobně učinili i francouzský prezident Fracois Hollande a německá kancléřka Angelova Merkelová, kteří využili středeční posummitové tiskové konference k tomu, aby vyslali silný signál směrem do tábora „Leave“ kampaně ve Velké Británii, kde se neustále hovoří o tom, že je možné zanechat si možnost přístupu k volnému trhu a zároveň získat kontrolu nad vlastními hranicemi.

Lehký nesouhlas v rámci Evropské unie panuje kolem otázky aktivace článku 50 Lisabonské smlouvy ze strany Velké Británie. Donald Tusk je o poznání smířlivější než Jean-Claude Juncker. „Samozřejmě si uvědomujeme, že je třeba počkat, než se na ‚ostrovské‘ politické scéně usadí prach,“ uvedl Tusk. Ostatní evropští lídři ovšem trvají na tom, že aktivace článku, která představuje formální žádost o vystoupení z EU, musí přijít co nejdříve.

Cameron ovšem trvá na tom, že to je již práce jeho nástupce, který by měl post podle předpokladů zaujmout v září letošního roku.

S tím ovšem nesouhlasí prezident evropské exekutivy Jean-Claude Juncker. „Nemáme měsíce na to, abychom o tom diskutovali, musíme jednat okamžitě,“ uvedl. Zároveň také obvinil Camerona z toho, že v Británii vytvořil politickou atmosféru, která ve výsledku vedla až k referendu.

„Jsem takového názoru, že jestliže celá léta, ba dokonce i desetiletí svým lidem vykládáte, jak špatná Evropská unie je, jak je příliš byrokratická a technokratická, nemůžete se divit, že vám nakonec uvěří,“ rýpl si do Camerona Juncker.

Poté, co se Cameron ze summitu odporoučel, již začala seriózní debata o tom, jak zabránit šíření nedůvěry napříč EU a posílení protievropsky orientovaných politických stran, zejména ve Francii a Nizozemsku.

Státy jako Francie, Belgie a Lucembursko se drží své původní představy, tedy že jediným způsobem, jakým lze zachránit Evropskou unii, je jít cestou hlubší politické integrace. Je třeba pevněji provázat ekonomiky a zajistit finanční stabilitu. To znamená jít přesně tou cestou, kvůli které se britští voliči rozhodli hlasovat pro vystoupení z EU.

Je potřeba nová vize

Německá kancléřka Merkelová zdůraznila, že debata není o tom, jestli je třeba „více či méně Evropy“, ale o tom být lepší v plnění svých vlastních cílů a najití pozitivní vize pro Evropu, která by byla nějakým chytrým způsobem Evropanům prezentována.

„Když Rusové před mnoha lety vyslali do vesmíru prvního člověka, Američané řekli: ‚Teď musíme někoho poslat na Měsíc.‘ Musíme vytvořit dostatečně pozitivní prostředí a cíle, kterými dokážeme, že Evropská unie je skutečně ambiciózní projekt, který aspiruje na vytvoření prosperujícího prostředí pro všechny její občany,“ prohlásila Angela Merkelová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…