Podívejte se, co také může zaznít u ruského soudu. Byli jsme na výstavě komiksů k procesu s Chodorkovským

31.07.2015 17:02

REPORTÁŽ "Smích v soudní síni mě ruší!" Podobné výroky je možné číst na výstavě Proces, kde jsou komiksy z druhého soudního procesu s Michailem Chodorkovským. Pořadatelé tím chtějí ukázat absurdnost ruského justičního systému. Advokátka Klára Samková to přirovnala k soudu s Davidem Rathem. Kreslíř Štěpán Mareš po telefonu sdělil, že se Rusům nelíbí, jak maluje Vladimira Putina.

Podívejte se, co také může zaznít u ruského soudu. Byli jsme na výstavě komiksů k procesu s Chodorkovským
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výstava Proces v Centru současného umění DOX

"Vzbuďte občanku, usíná nám tu, mohli by pak říci, že tu byla nuda!" Tak zní další výrok z bubliny u komiksového obrázku z druhého soudního procesu s Michailem Chodorkovským a jeho společníkem Platonem Lebeděvem, který probíhal od února 2009 do prosince 2010. Z podobných komiksových stripů umělce Alexandra Kotljarova vznikla souborná výstava Proces, která je teď k vidění v Centru současného umění DOX v Praze. ParlamentníListy.cz se účastnily vernisáže.

Monstra bez tváře

Před pěti lety se tato výstava konala v Moskvě a jak říkají sami její tvůrci, bylo pro ně už tehdy problematické najít výstavní síň. Dnes už by to prý nebylo vůbec možné. Politická atmosféra se totiž od té doby ještě více zhoršila. Na moskevské vernisáži byl Boris Němcov, který dnes již nežije. Všechny obrázky a nápisy jsou autentické, ani jedno slovo není vymyšlené. Kreslíř Kotljarov byl totiž u soudního jednání přítomen a vytvořil více než sedmdesát komiksových stripů, které vycházely v deníku Ježedněvnyj žurnal.

"Samotná expozice je rozdělena na dvě části. V první jsou monstra, soudce a prokurátor, tedy představitelé státu. Schválně vypadají tak, že skoro nemají lidské tváře, protože v procesu jako lidé nevystupovali. Plnili jen rozkazy a byli prodloužením silné ruky státu. A protože se chovali jako loutky, ztratili svou lidskou tvář a charakter. Výstava není o Chodorkovském a Putinovi. Je o justici. Tento soud pak následovaly podobné procesy s Pussy Riots, bratry Navalnými a vražda Němcova. Vidíme, jak se Rusko pozvolna mění v diktaturu a totalitu," sdělil kurátor výstavy a protiputinovský atkivista Anton Litvin.

Oligarcha napřijel

"Nemůžu mluvit za něj. Informovali jsme jej přes ruskou i českou kancelář nevládí organizace Otevřené Rusko, ale myslím si, že má mnoho práce. Možná už tomu nepřikládá až takovou vážnost, protože si to už odžil. Lebeděv zase nemá pas," sdělil pak ParlamentnímListům.cz Litvin. Podnikatel Michail Chodorkovský patřil do sféry ruských oligarchů. Ještě v dobách SSSR založil soukromou banku Menatep, která byla pověřena převést na zahraniční měnu rubly z účtů KSSS, ale většina se dodnes nenašla. Pak se stal hlavním vlastníkem společnosti Jukos. Jeho podnikání provázely podivné skutečnosti, přesněji několik vražd.

V roce 2005 jej soud uznal vinným z podvodů a odsoudil k devíti letům vězení, po odvolání mu byl trest o rok snížen. V druhém procesu byl Chodorkovský s dalším někdejším manažerem Lebeděvem obviněn ze zpronevěry a praní špinavých peněz. Byl odsouzen ke čtrnácti letům vězení se započtením těch let, které si odpykal od prvního procesu. Na konci roku 2013 byl z vězení propuštěn, protože mu ruský prezident Vladimir Putin udělil milost. Evropský soud pro lidská práva rozhodl, že Chodorkovský nebyl schopen prokázat, že jeho stíhání bylo politicky motivováno. Pochybnosti nad procesem nicméně vyjádřil Barack Obama, Angela Merkelová a další. V roce 2011 oba odsouzené prohlásila lidskoprávní organizace Amnesty International za vězně svědomí.

Podobnost s Rathem

"Je to skvělá výstava. Nicméně stačí otevřít jakoukoliv složku v mé advokátní kanceláři a takové věci z ní vypadnou také. Výroky typu: 'Ale paní předsedkyně, to, že má můj podnik obrat miliardu, neznamená, že je můj osobní čistý příjem jemiliarda,' mám také zažité. Souhlasím s kurátorem výstavy, že Chodorkovský tomu dává příběh, který demonstruje tu absurditu. Jestli byl vinen nebo nebyl, to se asi už nikdy nedozvíme. Hodně mi to připomíná právě proběhnuvší případ Rath. David Rath nebyl žádný svatoušek. Nicméně i v jeho případě byly rozestaveny určité zrůdné kulisy. Když není státní moc schopna pochopit základní účetní operace, vylučuje to aplikaci práva na spravedlivý proces," řekla advokátka Klára Samková.

V těchto souvislostech se hodně objevilo i přirování k ději románu Proces Franze Kafky. Posléze byl reportér ParlamentníchListů.cz požádán, jestli by nezprostředkoval kontakt mezi kurátorem a Štěpánem Marešem kvůli diskusi ohledně cenzury v kresleném humoru. "Z ruského velvyslanectví jsem už dostal několik prostestů proti tomu, jak zobrazuji Vladimira Putina," přiznal mezi řečí autor Zeleného Raoula. Nakonec ještě kurátor výstavy Proces, která bude v DOXu k vidění do 14. září, Anton Litvin ParlamentnímListům.cz sdělil: "Bohužel, v Rusku je nyní zle. Nikdo nevidí světlo na konci tunelu, kterým by bylo posvíceno na Putinův režim, čímž by nastartoval proces vzniku svobodného Ruska."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…