Podívejte se, jak prezident Miloš Zeman perlil v Bruselu. A jak natřel Bakalu

18.09.2013 18:35

REPORTÁŽ Miloš Zeman ve čtvrtek poprvé ve funkci prezidenta republiky navštívil Brusel, centrum Evropské unie. Během prvního dne jednal s předsedou europarlamentu, u kterého lobboval proti tzv. tabákové směrnici Bruselu. Ta by měla zakázat některé druhy cigaret, a v důsledku toho připravit o práci asi patnáct set českých lidí.

Podívejte se, jak prezident Miloš Zeman perlil v Bruselu. A jak natřel Bakalu
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman s šéfem Evropského parlamentu Martinem Schulzem v Bruselu

Prezident Zeman během prvního dne své pracovní návštěvy evropské metropole stihl zkritizovat miliardáře Zdeňka Bakalu, který je spolumajitelem společnosti NWR, provozující důl Paskov na Ostravsku.

Hlava státu se k věci vyjádřila v budově Evropského parlamentu v Bruselu po jednání s předsedou instituce Martinem Schulzem.

„Domnívám se, že skutečně schopný podnikatel v době, kdy důl Paskov a další podniky vytváří zisky, si nechává něco na horší časy a vytváří si takzvaný rezervní fond. Záleží na panu Bakalovi, zda nám v brzké době sdělí, jestli si takový rezervní fond vytvořil, nebo ne. Pokud si ho nevytvořil, lze s úspěchem pochybovat o jeho podnikatelských schopnostech,“ řekl prezident.

Tabáková směrnice připraví o práci tisíce Čechů

S předsedou europarlamentu podle svých slov jednal především o kontroverzní tabákové směrnici, kterou chce Brusel zakázat některé druhy cigaret a značně zvýraznit varování na krabičkách. Údajně by to mělo být kvůli větší ochraně zdraví občanů EU.

Česká republika ale třeba vedle Polska patří mezi země, které tuto směrnici odmítají. I proto, že tabákový průmysl v naší zemi zaměstnává tisíce lidí a zákazem některých výrobků, jako jsou mentolové či úzké cigarety, by přišlo o místo kolem patnácti set lidí.

„Tabáková směrnice byla jedním z hlavních témat. A to jak s panem Martinem Schulzem, tak to bude téma i s panem Barrosem a panem van Rompuyem,“ potvrdil po setkání Miloš Zeman novinářům.

Prezident podle svých slov pevně věří, že zvítězí zdravý rozum, a směrnice tedy přijata nebude. Podle Zemana jde o „zájem na zaměstnanosti asi 1 500 zaměstnanců podniku Philip Morris v Kutné Hoře a v závislosti na prosperitě tohoto podniku na deseti tisících dalších zaměstnanců“.

„Mluvilo se o tom, že je možné, že tato tabáková směrnice bude odložena. Evropský parlament bude tuto otázku projednávat v intervalu od sedmého do desátého října tohoto roku,“ uvedl dále Zeman, který s předsedou europarlamentu jednal asi tři čtvrtě hodiny.

Jen dvě otázky, abych stihl cigaretu, vtipkoval Zeman

Český prezident pak před novináři vtipkoval, že zodpoví pouze dvě otázky, neboť spěchá, aby si mohl v hotelu zapálit cigaretu. To následně upřesnil během krátkého setkání s europoslancem ČSSD Liborem Roučkem, který čekal u východu z budovy parlamentu. Zeman opět s úsměvem na obličeji uvedl, že Schulzovi slíbil, že si v jeho pracovně nezapálí výměnou za to, že nebude přijata zmíněná tabáková směrnice.

Ve čtvrtek večer českou hlavu státu čeká ještě pracovní večeře s šéfem Evropské komise José Manuelem Barrosem. Během pátku Miloš Zeman poobědvá s předsedou Evropské rady Hermanem van Rompuyem a jednat bude také s generálním tajemníkem NATO Andersem Fogh Rasmussenem.

Prezident Zeman se s José Barrosem již potkal. V dubnu spolu na Pražském hradě vyvěsili vlajku Evropské unie, o čemž Miloš Zeman mluvil již ve vlastní předvolební kampani.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…