Podívejte se, jak se Karel Schwarzenberg „schovával“ na tiskovce

14.01.2015 17:00

Schovávající se Karel Schwarzenberg. I tak by se dala nazvat středeční tisková konference TOP 09, kde se špičky strany razantně vyjádřily k evropské imigrační krizi. Diváci, kteří brífink sledovali živě na ČT, byli svědky především pozoruhodného vystupování předsedy TOP 09 a poslance Karla Schwarzenberga. Podívejte se sami.

Podívejte se, jak se Karel Schwarzenberg „schovával“ na tiskovce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek s Karlem Schwarzenbergem

TOP 09 ve středu na tiskové konferenci ve sněmovně vystoupila s výzvou k vytvoření společné evropské imigrační strategie. Podle šéfa strany Karla Schwarzenberga je nyní imigrace veledůležité téma, které přesahuje rozměr české kotliny a je celoevropský.

Kníže, který před kamerami vystoupil jako první, začal nedávným masakrem v Paříži. „Ti vrahové nejsou přistěhovalci, to jsou jejich potomci a z frustrace bohužel nastoupili k životní dráze teroristů a tímto padli. My u nás toho času žádné takové velké menšiny ze severní Afriky, z Indie nebo z Turecka nemáme. Když se podíváte do Francie, Belgie, Holandska, Německa uvidíte tam milionové menšiny, které vznikly v posledních desetiletích. To je celosvětový fenomén, obzvláště v Evropě a samozřejmě s těmi problémy se budeme v budoucnosti také potýkat, neboť vždycky to bylo v dějinách tak, že byly velice bohaté oblasti (a Evropa je bohatá) a máme vedle sebe velmi chudé části světa, tak imigrace vždycky bude. Nemůžete to zastavit,“ myslí si Schwarzenberg.

„Lidé v zoufalství berou i nejchatrnější bárky, jdou hodiny, dny a měsíce z nejvzdálenějších částí světa, aby se dostali do Evropy. Překonávají hranice a všechny zákazy. S tím se prostě budeme muset vyrovnat, imigrace bude. Nemůžeme ji zastavit. Můžeme ji do jisté míry usměrňovat a s tím problémem se pořádně nebo nehezky vypořádat. Tudíž bychom jako strana TOP 09 upozornili nejenom českou, nýbrž také evropskou veřejnost, že je načase, abychom se tím hloubkově zabývali, vycházejíc z očividné samozřejmosti, že dneska celá Evropa je teritorium imigrace, a že imigrace směřuje do celé Evropy. Smutné je, že jak Česká republika, tak Evropa postrádá imigrační politiku či imigrační strategii. Máme vízovou politiku, máme částečně azylovou politiku, ale nemáme imigrační politiku a strategii, která by se opravdu důkladně tímto fenoménem zabývala. Když se s imigrací nevypořádáme včas a důkladně, nastanou problémy,“ dodal předseda TOP 09 a poslanec.

Následně se ke slovu dostala místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová, při jejíž řeči se začal šéf TOP 09 přesouvat z předního místa před mikrofony dozadu a zcela se skryl za postavu Langšádlové, která mezitím konstatovala, že bychom mohli ze Sýrie přijmout řádově stovky lidí. „Jsme pro solidaritu, která vychází z principů naší civilizace, která vychází z křesťanství a musí to být v rozsahu a počtu, který je naše společnost schopna integrovat, v řádech stovek,“ sdělila Langšádlová.

Poté, co začali novináři klást své otázky, se slova opět ujal předseda strany, kterému ale již zmíněná Helena Langšádlová musela všechny dotazy slovo od slova přímo do ucha přeříkat.

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

Jako důkaz, že Česko nemůže mít problém s přijímáním uprchlíků, dal následně Karel Schwarzenberg Rakousko. „V roce 1956, jen jedenáct let po druhé světové válce a Rakousko teprve rok před tím opustily okupační mocnosti včetně Rudé armády a bylo opravdu velice, velice chudé. A najednou se tam navalilo 200 tisíc maďarských uprchlíků poté, co Rudá armáda zasáhla v Maďarsku a potlačila revoluci. A já vám něco řeknu. Rakušané všechny přijali, rozdělili si je mezi rodinami a ačkoliv na to nebyli připraveni, vybudovali uprchlické tábory, vzorně se o ně postarali a všechno bylo v pořádku,“ uvedl Schwarzenberg.

V další větě se nebývale ostře rozčílil: „A my se tady handrkujeme o pár syrských rodin! To je směšné v poměrně už dneska bohaté zemi jako je Česká republika!“ dodal kníže a opět odstoupil stranou, tentokrát zcela mimo záběr kamery a krátce poté si opět nechal opakovat novinářské otázky, tentokrát od poslance Františka Laudáta. Poté se Schwarzenberg přesunul zcela dozadu za všechny stranické kolegy a po zbytek tiskovky zůstal v zákrytu za svým prvním místopředsedou Miroslavem Kalouskem.

Jak se Karel Schwarzenberg přemísťoval na brífinku TOP 09:

reklama

autor: rp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…