Podívejte se, jak výpadek ČT během Moravcovy superdebaty zahýbal s diváky

23.05.2014 12:23

Veřejnoprávní televize se chtěla určitě blýsknout tím, jak necelých čtyřiadvacet hodin před začátkem voleb do Evropského parlamentu představí ve stominutové diskuzi dvanáct lídrů nejsilnějších stran. Dívalo se ale jen něco přes 200 tisíc lidí, a to do poruchy, která vysílání před 22. hodinou přerušila. Po ní ale přibylo diváků na ČT24, která v daném čase obvykle vysílá Události, komentáře.

Podívejte se, jak výpadek ČT během Moravcovy superdebaty zahýbal s diváky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Přímý přenos Evropské superdebaty z Kongresového centra Praha přerušil České televizi pár minut před 22. hodinou technický problém. Mělo jít o poruchu na ČT1, na níž režie zareagovala půldruhaminutovým blokem upoutávek, následovala omluva za přerušení vysílání a po chvilce se živý přenos na prvním programu znovu rozjel. Program ČT24 porucha nezasáhla, ale ve chvíli omluvy na ČT1 do něj zařadili grafiku.

Z dat ATO - Mediaresearch, která pro ParlamentníListy.cz zpracovala MÉDEA, a. s. ve spolupráci s MÉDEA RESEARCH, k. s. vyplývá, že do přerušení vysílání kvůli technické poruše sledovalo Evropskou superdebatu na ČT1 177 tisíc a na ČT24 56 tisíc diváků. Podíl na sledovanosti činil u ČT1 4,76 procenta a u ČT24 1,50 procenta, celkem tedy 233 tisíc diváků a podíl na sledovanosti 6,26 procenta. To je přibližně jeden ze šestnácti diváků, kteří v tom čase měli zapnutou televizi.

Trapnost, přes kterou se ale dalo přenést

Ve druhé části přibylo výrazně diváků na ČT24, kteří jsou v tu dobu zvyklí sledovat Události, komentáře, dívalo se jich už 134 tisíc, zatímco na ČT1 jejich počet poklesl na 157 tisíc. Podíl na sledovanosti dosáhl u ČT1 5,97 a u ČT24 5,1 procenta. Celkově se tedy po přerušení zaviněné technickou závadou dívalo 291 tisíc lidí a podíl na sledovanosti činil 11,07 procenta.

„Byla to povedenější debata než před posledními parlamentními volbami. Ten tým, co na tom dělal, to zvládl, tedy až na ty techniky vzhledem k tomu výpadku. To bylo na jedné straně trapné, na druhé vzhledem k celkovému formátu, jak byl zpracován, tak je to víceméně marginálie, která se dá prominout a dá se přes ni přenést,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz mediální analytik Radim Hreha k pořadu, jenž Česká televize dvě až tři minuty vysílala kvůli technickým problémům „do zdi“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…