Podívejte se, kde v Evropě hrozí nejvyšší riziko teroristického útoku. Podrobná mapa. Včetně Česka

19.08.2015 11:02

Britský deník Express zveřejnil mapu evropských destinací, která znázorňuje, ve kterých zemích hrozí turistům největší riziko teroristického útoku. Mapu vytvářelo britské ministerstvo zahraničí a za nejvíce ohrožené teroristickými útoky jsou z evropských zemí považovány Španělsko, Francie a Turecko.

Podívejte se, kde v Evropě hrozí nejvyšší riziko teroristického útoku. Podrobná mapa. Včetně Česka
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Karikaturisté vládli tužkami, takže jimi byli obdarováni i post mortem

Ve Francii by se tak měli turisté cítit ohroženi i sedm měsíců po teroristickém útoku na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo. Do nejrizikovější skupiny se na začátku minulého měsíce dostalo i Španělsko, kam dle deníku Express ročně zavítá dvanáct milionů britských turistů. Nejčastěji míří na Ibizu, Mallorcu a Zlaté pobřeží. „Zařazení Španělska mezi nejrizikovější destinace je důsledkem červnového zásahu španělských bezpečnostních sil proti skupině radikálů, kteří v zemi získávali dobrovolníky pro Islámský stát. Španělská vláda také informovala, že skupina plánovala teroristické útoky přímo v Evropě,“ píše britský deník.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Španělsko a Francie se tak dostaly do skupiny zemí, jako jsou Alžírsko, Tunisko, Egypt a Libye, které jsou v dlouhodobém horizontu považovány za nejrizikovější. Do této skupiny patří také Turecko, které má společnou hranici s válkou zmítanou Sýrií. Zcela bezpečná není situace pro turisty ani v dalších mnoha evropských zemích. Ze čtyřstupňové škály ohrožení se na druhém nejvyšším stupni nachází Velká Británie, Švédsko, Německo, Itálie, Řecko, Bosna a ze severoafrických zemí také Maroko. Naopak v Portugalsku, Chorvatsku a Bulharsku, které jsou také oblíbenou cílovou destinací pro britské turisty, je riziko teroristického útoku dle britské vlády poměrně nízké.

Nejbezpečněji je v tomto směru ve Švýcarsku, České republice, Slovinsku, Polsku a bývalých zemích Sovětského svazu, které se tak ocitají až ve čtvrté skupině. Naopak Slovensko, Rakousko i Maďarsko jsou o stupeň výše.

reklama

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…