Podívejte se, kdo dostal sportovní dotace. Ta jména dobře znáte

16.05.2014 9:41

Sportovci letos od státu dostanou téměř 3,5 miliardy korun. Podle Hospodářských novin na dotace opět dosáhli „staří známí" jako legendární hokejista Jaromír Jágr, bývalý trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik nebo šéf České sportovní Miroslav Černošek.

Podívejte se, kdo dostal sportovní dotace. Ta jména dobře znáte
Foto: hns
Popisek: Alois Hadamczik, trenér národního hokejového výběru

Ačkoli ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) tvrdil, že po jeho příchodu do čela resortu budou státní prostředky přerozdělovány transparentně, po dalším balíku státních dotací ve výši 820 milionů korun podle HN natáhly ruce stará známá jména. A opět úspěšně.

Například šéf České sportovní Miroslav Černošek získá přes 36,5 milionu korun pro své tenisové kluby Sparta Praha a Prostějov. Přitom, jak deník připomíná, právě Černošek už pro „své" sportovní aktivity, jako je třeba atletická Zlatá tretra nebo další tenisové akce, nedávno inkasoval téměř 30 milionů. Navíc mezi jeho hlavní sponzory patří státní firmy, jako jsou České dráhy nebo Lesy ČR.

Žádost o peníze ministerstvo schválilo také bývalému trenéru hokejové reprezentace Aloisu Hadamczikovi. Ten za získaných 18 milionů korun hodlá upravit tenisovou halu v komplexu Buly Arény v Kravařích. „Vidíte, to ještě ani nevím, že nám to přiklepli. Tenisová hala potřebuje nové zázemí, chodí nám sem 70 dětí, už se to nedalo utáhnout," uvedl Hadamczik pro HN.

Hospodářské noviny zjišťovaly, kdo návrh na státní dotaci pro Buly Arénu podal. "To přes nás vůbec nešlo, to je nějaká tenisová hala," nechce mít prý s projektem nic společného hokejový šéf Tomáš Král.

Mluvčí ministerstva Klára Bílá uvedla, že žádost poslal Tomáš Drastík, jednatel Buly Arény, jak si později ověřila. Žádost o dotaci lze tedy posílat i přímo, bez účasti sportovních svazů. A dokonce úspěšně, podotýká deník.

Podle některých poslanců je systém neprůhledný

Někteří členové Národní rady pro sport se ale při hlasování o návrhu dotací zdrželi. „Celý ten návrh nám dali k dispozici pouhý den dopředu, těch 21 stránek excelových tabulek popsaných drobným písmem se ani nedalo řádně prostudovat, proto jsem se zdržel," vysvětlil bývalý sportovec Jiří Holeček (ANO). Podle Karla Pražáka (Úsvit) by se systém měl změnit, protože je neprůhledný a nekoncepční. "Stát by neměl dotovat privátní firmy," dodal.

Díky tomu, že rada návrhy i přes výtky přijala, získá dotaci ve výši 1 999 000 na fyzioterapeutické vybavení také hokejový klub HC Rytíři Kladno, který patří slavnému hokejistovi Jaromíru Jágrovi.

Stát podpoří ale i další projekty, u kterých se tak slavná jména neobjevují. Dotaci 40 milionů korun získá SC Znojmo na rekonstrukci fotbalového stadionu, Sigmě Olomouc se zase podařilo dosáhnout na 20 milionů, které poputují na úpravy zázemí stadionu, jenž bude hostit v příštím roce mistrovství Evropy hráčů do 21 let. 11 milionů na vybudování rozcvičovny na hokejovém stadionu v pražském Edenu dostane HC Slavia.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…