Podívejte se, kolik důchodců je v exekuci. Není to veselé

29.07.2013 7:47

Alarmujícím způsobem roste v Česku počet důchodců, kteří nemají na splácení svých dluhů. Lidové noviny píší, že za první pololetí roku důchod exekutoři obstavili více než 68 tisícům Čechů. To je o tisíc víc než za celý loňský rok.

Podívejte se, kolik důchodců je v exekuci. Není to veselé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodkyně, ilustrační foto

Už nyní je podle inkasních firem každý třetí dlužník v důchodovém věku. Podle finančních poraden a vymáhacích agentur se očekává další nárůst předlužených důchodců. Nejčastěji jsou prý ve věku 60 – 63 let. To souvisí s rapidním poklesem příjmů po produktivním věku.

Důvody, proč dochází k neschopnosti splácet, jsou prý hlavně dva. LN uvádějí, že tím prvním je ten, že si lidé přenesou dluhy ze svého pracovního života, kdy z platu mohli splácet. Z důchodu to však již není možné. „Částka, která pak zbude po odečtení nákladů na potraviny, bydlení a léky, seniorům velmi často nestačí na splátky úvěrů,“ potvrzuje například šéf inkasní firmy Krzystof Rózycki.

Starší senioři se prý do dluhové pasti dostávají spíše ze snahy pomoci svým dětem a podle LN zde nezanedbatelnou roli hrají nepoctiví prodejci na předváděcích akcích, nebo prodejci energií a mobilních tarifů. Často si prý senioři berou úvěr kvůli dětem, aby jim přilepšili nebo za ně splatili jejich závazky. Někdy pak rozpočet důchodců nabourá pobyt v nemocnici nebo úmrtí partnera, se kterým se o náklady společně dělili. Potvrzují to dluhové poradny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…