Podívejte se, který poslanec ve sněmovně nejvíce hlasoval. Vítězem se stává pan...

30.12.2014 12:55

Nejčastěji hlasujícím poslancem na schůzích sněmovny je Jiří Valenta z klubu KSČM. Naopak nejméně často hlasoval předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Vyplývá to z analýzy sdružení KohoVolit.eu. Podle analýzy je v desítce nejčastěji hlasujících poslanců pět komunistů, tři sociální demokraté, jeden poslanec ANO a jeden poslanec KDU-ČSL.

Podívejte se, který poslanec ve sněmovně nejvíce hlasoval. Vítězem se stává pan...
Foto: Michal Drabík
Popisek: Jiří Valenta

Sdružení vypočítávalo účast poslanců na všech hlasováních ve sněmovně od její první schůze po loňských volbách do poslední letošní schůze. Podle analýzy se za tu dobu konalo 2015 hlasování.

Nejvíce hlasují méně známí zákonodárci

"Nejvyšší účasti na hlasováních mají často méně známí poslanci," uvedl analytik sdružení Kamil Gregor. Valenta se účastnil 98 procent hlasování. Na druhém místě v účasti na hlasování je Jiří Petrů (ČSSD) a na třetím Ivo Pojezný (KSČM), oba mají účast 97,6 procenta.

Schwarzenberg se naproti tomu zúčastnil jen 28 procent hlasování. Dalším poslancem s nízkou účastí byl Jiří Pospíšil, původně zvolený za ODS, který se letos stal europoslancem. Po dobu svého působení ve Sněmovně se účastnil 38,9 procenta hlasování. David Kádner (Úsvit) se účastnil 42,2 procenta hlasování.

Mediálně známí poslanci mívají na hlasování účast nejnižší

Podle analýzy mívají nejnižší účast mediálně známí poslanci, kteří jsou zároveň i ministry. V desítce s nejnižší účastí jich je šest. "Je to samozřejmě dáno povinnostmi ministrů, kteří tak často stíhají třeba jen polovinu hlasování, jako ministr financí (Andrej) Babiš nebo premiér (Bohuslav) Sobotka. Ministr zahraničí (Lubomír) Zaorálek nebo ministr zemědělství (Marian) Jurečka hlasovali jen ve třetině případů," uvedl Gregor.

Nejvyšší průměrnou účast na hlasování vykázali poslanci KSČM, kteří se účastnili v 87 procentech případů. Na druhém místě je klub Úsvitu s 80 procenty a na třetím ANO se 78 procenty hlasování. Nejnižší účast zaznamenalo sdružení u poslanců z ODS, kteří se zúčastnili 71 procent hlasování.

Ministři, kteří jsou současně poslanci, hlasovali v 52 procentech hlasování. Poslanci se v průměru účastnili 79 procent hlasování.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…