Podivné úmrtí Rusa, namočeného do Trumpovy aféry. Britský protitrumpovský deník šíří další senzaci

29.01.2017 18:49

Server britského deníku Telegraph přináší zprávu o podivném úmrtí jednoho ruského občana. Není to totiž ledajaký občan. Podle všeho jde o bývalého agenta KGB, jenž měl k dispozici materiály kompromitující nového prezidenta USA Donalda Trumpa. Expert Mark Galeotti působící také na Univerzitě Karlově v Praze však závěry deníku zpochybnil.

Podivné úmrtí Rusa, namočeného do Trumpovy aféry. Britský protitrumpovský deník šíří další senzaci
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Donald Trump

Oleg Jerovinkin býval generálem KGB a později seděl ve vedení největší ruské ropné společnosti Rosněfť. Právě on mohl poskytnout někdejšímu agentovi britské MI6 Christopheru Steeleovi materiály kompromitující nového prezidenta USA Trumpa. Jerovinkin měl údajně blízko k šéfovi ruského ropného gigantu Igoru Sečinovi. Sečin je zase považován za klíčového spolupracovníka ruského prezidenta Vladimira Putina.  

The Telegraph ovšem zmiňuje ještě jedno jméno, konkrétně Christa Grozeva, analytika think-tanku Risk Management Lab, a odkazuje na jeho blog. „Nepochybuji o tom, že v době, kdy Jerovinkin zemřel, Putin už měl na stole Steelův dokument o Trumpovi,“ píše bulharský expert na Rusko na svém blogu.

Celý text v angličtině naleznete zde.

Jerovinkin byl nalezen mrtev v luxusním voze Lexus. Britský deník konstatuje, že zemřel za podivných okolností. Ruská agentura Ria Novosti k tomu napsala, že probíhá vyšetřování celého případu. Při pitvě bylo údajně zjištěno, že zemřel na infarkt. Tento závěr podpořil také Mark Galeotti, britský expert na Rusko, jenž působí také na Univerzitě Karlově v Praze na Fakultě sociálních věd.

„Lidé jako generál Jerovinkin nemají ve zvyku umírat zavraždění na letišti jako v nějakém napínavém thrilleru,“ konstatoval Galeotti.

Tezi, že Kreml vlastní kompromitující materiály na Donalda Trumpa, odmítl jak sám americký miliardář a prezident Trump, tak jeho ruský protějšek Vladimir Putin.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …