Podjatý vyšetřovatel kauzy CASA? Advokát Parkanové podává stížnost

06.09.2013 18:33

Bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová je už více než rok stíhána kvůli nákupu letounů CASA. Vadí jí však i nadále vyšetřovatel jejího případu Jiří Mazánek. Nyní spolu se svým právníkem proti němu podala stížnost proti jeho rozhodnutí, že není podjatý.

Podjatý vyšetřovatel kauzy CASA? Advokát Parkanové podává stížnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlasta Parkanová

"Tento týden jsme dostali vyrozumění, že vyšetřovatel se podjatý být necítí," uvedl advokát Tomáš Sokol pro server Týden.cz. "Podáváme proti jeho rozhodnutí stížnost," dodal.

Obhájce Vlasty Parkanové podal námitku podjatosti proti vyšetřovateli Jiřímu Mazánkovi, protože kritizoval, že exministryně zveřejnila na svém webu www.parkanova.cz části některých výslechů v kauze. Mazánek rozhodl, že podjatý není, a nenechal se nahradit někým „objektivnějším“.

"Zveřejnění podobných materiálů není nic nového pod sluncem a za precedens nelze považovat to, že to náhle méně orientované jedince překvapilo," vysvětluje advokát Sokol v reakci na článek týdeníku Ekonom, v němž byl postup Parkanové kritizován jako maření vyšetřování.

Mazánek s tím však nesouhlasil. „Zveřejnění části spisového materiálu, a to ještě selektivní, ovlivňuje právě probíhající vyšetřování. Neboť zveřejnění vybrané části spisového materiálu v přípravném řízení, které je ze své povahy a ustanovení v trestním řádu fází trestního řízení neveřejnou, může ovlivnit subjektivní vnímání a následnou výpověď ještě dosud nevyslechnutých svědků nebo osob zpracovávajících dožádání policejního orgánu,“ napsal vyšetřovatel ve vyjádření, které bylo adresované Sokolově advokátní kanceláři.

Parkanová je obviněna od loňského července, tvrdí však, že je nevinná. Mezitím byla dvakrát vyslechnuta. Obviněna je ze zneužití pravomoci veřejného činitele, když si údajně nechala zpracovat nezávislý posudek na cenu vojenských strojů. Vláda Mirka Topolánka pak prostřednictvím firmy Omnipol za čtyři letouny CASA utratila 3,5 miliardy korun. Podle policie ale byla částka přemrštěná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…