Podle AI byl rok 2014 pro civilisty v konfliktech katastrofální

25.02.2015 7:21

Uplynulý rok 2014 byl kvůli novým i pokračujícím válečným konfliktům katastrofou pro miliony civilistů, kteří se ocitli v jejich dosahu, a vlády ani mezinárodní organizace tomu nedokázaly nijak účinně zabránit. V čerstvé výroční zprávě to uvádí organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI). Situace je kritická zejména v Sýrii a Iráku, násilí v masovém měřítku ale zažívali i obyvatelé Izraele, Palestiny, Ukrajiny či Nigérie. Ve shrnutí týkajícím se České republiky AI znovu kritizovala nerovný přístup romských žáků ke vzdělání. Informuje o tom ČTK

Podle AI byl rok 2014 pro civilisty v konfliktech katastrofální
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády se demonstrovalo proti rozpoutání války, Ministr financí Andrej Babiš s demonstranty promluvil a vyjádřil své sympatie

Ozbrojené skupiny se loni dopustily porušení lidských práv v nejméně 35 zemích světa, tedy přibližně v jedné pětině ze 160 zemí, které AI sledovala.

„V důsledku činnosti skupin jako Boko Haram, Islámský stát a Šabáb dochází k přelévání hranic jednotlivých států. Další civilisté tak budou nuceni žít pod kontrolou kvazistátů, budou předmětem zneužívání, pronásledování a diskriminace," uvedla Anna Neistatová, ředitelka výzkumu Amnesty International. Celosvětová reakce na násilné konflikty navíc byla podle generálního tajemníka AI Salila Shettyho ostudná a neefektivní. "Lidé trpěli barbarskými útoky a represemi, mezinárodní společenství nedostálo svým závazkům," sdělil.

AI upozornila na to, že v nejméně 18 zemích došlo k válečným zločinům. V 62 zemích justice poslala do vězení lidi, kteří uplatňovali své právo na svobodu projevu a shromažďování; 82 států podle organizace své občany mučilo nebo s nimi špatně zacházelo. AI rovněž spočítala, že v 78 zemích platí zákony kriminalizující lidi kvůli jejich homosexuální orientaci a že ve 28 státech jsou zakázány potraty i v případě, kdy jde o důsledek znásilnění nebo kdy těhotenství ohrožuje život ženy.

V souhrnu týkajícím se České republiky se AI stejně jako v předchozích letech zaměřila zejména na diskriminaci romské menšiny. Podle ní Česko dál segreguje romské žáky a brání jim v rovném přístupu ke vzdělání. Zpráva zmiňuje i rostoucí nepřátelství k muslimské komunitě a špatné zacházení s pacienty v psychiatrických léčebnách.

Stejné výhrady týkající se diskriminace romských dětí v přístupu ke vzdělání má AI i v případě Slovenska. Bratislavu kritizuje také za to, že nevěnuje dostatečnou pozornost případům policejního násilí vůči Romům a že dosud neratifikovala Úmluvu Rady Evropy o prevenci a boji proti násilí na ženách a domácímu násilí. Organizace kriticky zmínila i referendum o ochraně tradiční rodiny a o zákazu adopcí dětí osobami stejného pohlaví a fakt, že otázky referenda odsouhlasil ústavní soud.

Amnesty International varuje, že svět bude letos a příští rok čelit ještě mnohem rozsáhlejší uprchlické krizi, než dosud, a to zejména s rostoucí mocí nestátních ozbrojených skupin jako jsou Islámský stát v Iráku a Sýrii či Boko Haram v Nigérii a sousedních státech.

V této souvislosti upozorňuje, že Radě bezpečnosti OSN se nepodařilo vypořádat ani s těmi nejkrvavějšími konflikty, i když docházelo k páchání strašlivých zločinů na civilistech. Organizace proto vyzvala pět stálých členů RB, aby se vzdaly svých práv veta v případě genocidy a dalších hromadných zvěrstev. „Mohlo by dojít ke změně pravidel hry. OSN by tak dala najevo, že chce pomoci chránit životy civilistů," uvedl Shetty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…