Podle Chodorkovského se Rusko a Západ chtějí opět sblížit

27.11.2015 10:06

Ruský prezident Vladimir Putin chce zlepšit vztahy mezi Ruskem a Západem, které kvůli sporu kolem Ukrajiny klesly na nejnižší úroveň od konce studené války – a nejspíš toho dosáhne. Soudí tak odpůrce Kremlu a někdejší ruský oligarcha Michail Chodorkovskij, který bezmála deset let strávil v ruském vězení a nyní žije v exilu. Zájem na sblížení má podle něj i Západ.

Podle Chodorkovského se Rusko a Západ chtějí opět sblížit
Foto: tan, mail.ru
Popisek: Michail Chodorkovskij je ruský podnikatel a manažer. Patřil do sféry tzv. oligarchů. Byl jednou z nejvýraznějších postav ruského hospodářství 90. let

„Sankce (Západu proti Rusku) možná formálně zrušeny nebudou, ale budou zmírněny, protože západní politici čelí tlaku podnikatelů ve svých zemích,“ prohlásil v rozhovoru s agenturou Reuters Chodorkovskij, jehož firma Jukos byla svého času největší soukromou ropnou společností v Rusku.

Chodorkovskij tvrdí, že větší hrozbou než sankce je pro Rusko samotný Putin, který prý dovedl zemi k takové stagnaci, že stát se může zhroutit. Chodorkovskij je nicméně přesvědčen, že Putin se u moci udrží ještě mnoho let.

Putinův kritik, který se pokoušel angažovat v politice, byl v minulosti považován za nejbohatšího člověka v Rusku. V roce 2003 byl ale zatčen a později odsouzen k mnohaletému vězení za daňové úniky a zpronevěru. Společnost Jukos pak byla rozdělena a zestátněna, přičemž většinu majetku získala polostátní firma Rosněfť řízená Putinovým spolupracovníkem Igorem Sečinem. V srpnu 2006 Jukos vyhlásil bankrot.

Nyní 52letý Chodorkovskij, který se na základě prezidentské milosti ocitl na svobodě v prosinci 2013, opakovaně své odsouzení označoval za exemplární trest za to, že si troufl postavit se Putinovi. Evropský soud pro lidská práva nicméně v červenci 2013 dospěl k závěru, že proces s Chodorkovským nebyl politicky motivovaný, třebaže byla porušena práva souzeného na spravedlivý proces a na respektování soukromí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…