Podle Maláčové chce vláda vyjednat podporu rozpočtu hlavně s KSČM

23.09.2018 12:29

Nedělní pořad Partie na TV Prima tentorkát nabídl dílčí názory ryze ženské debaty. Diskutovat přišla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), opoziční poslankyně Pirátů Olga Rychterová (Piráti) a poslankyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Hlavními tématy bylo přijetí syrských sirtoků na české území, státní rozpočet, či důchodová reforma.

Podle Maláčové chce vláda vyjednat podporu rozpočtu hlavně s KSČM
Foto: repro tv Prima, tan
Popisek: Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí

Spor o syrské sirotky rozdělil českou veřejnou i českou politickou scénu. Europoslanykně Šojdrová se v pátek sešla s premiérem Andrejem Babišem s cílem jej přesvědčit, aby vláda děti přijala. Premiér však její aktivitu považuje za předvolební činnost.

Anketa

Který z posledních premiérů byl nejlepší?

4%
4%
3%
89%
hlasovalo: 11145 lidí
Jako první se komentáře k tomu ujala Maláčová a za svou stranu prohlásila, že je nepřípustné, aby desetimilionová země s takovou tradicí humanity a tradicí uctívat památku Nicholase Wintona, který sám pomohl stovkám dětí, říkala, že nikoho nepřijme a nikomu nepomůže. „Pomáhat se musí. Nejvíce efektivní je ale pomoc na místě,“ uvedla.

Názor premiéra o tom, že děti, které chce Šojdrová přijmout, v podstatě neexistují, nesdílí. Podle Maláčové je potřeba se podívat, pokud tedy takové děti skutečně jsou. „Pokud se takové dětí najdou, a myslím, že se najdou, tak bychom jim určitě měli pomoci,“ zopakovala Maláčová, která přý nestojí na straně Šojdrové, ale svého předsedy ČSSD Jana Hamáčka.

Že by takové děti neexistovaly, jak říkal premiér, důrazně odmítla také Pekarová Adamová a připomněla, že v urpchlíckých táborech, ať v Řecku, nebo kdekoli jinde, takové děti jsou zaručeně. „Česká republika jako ekonomicky vyspělá země má na to pár desítkám dětí pomoci, vždyť je to směšně číslo,“ řekla s tím, že dětem v uprchlických táborech hrozí velké nebezpečí, jelikož tam dochází často k násilí a ke znásilňování.

Je také přesvědčena, že by nebyl problém takovým dětem zde nabídnout vzdělání s tím, že až se jejich rodná země bude stavět na nohy, mohly by se do ní zase vrátit zpět. „Není to rozhodně o tom, že bychom děti chtěli nějakým násilím repatriovat,“ zdůraznila poslankyně, jejíž strana ve Sněmovně neprosadila usnesení, že by vláda měla sirotkům pomoci. „Bylo by dobré ukázat i ostatním zemím, nejen v Evropě, že nemáme srdce z kamene,“ poznamenala.

Pirátská poslankyně Rychterová ve Sněmovně podpořila usnesení TOP 09, v němž Sněmovna byla poměrně rozštěpená. Zastává proto názor, že dětem je třeba pomáhat. „Na to jsou mezinárodní úmluvy a je to přece všeobecně lidsky platné,“ uvedla s tím, že v usnesení TOP 09 o příjetí syrských sirotků byly nejasnosti ohledně konkrétních formulací, proto ačkoliv se na pomoci dětem Piráti shodují, tak se ne zcela každý vyjádřil pro jako ona.

Nyní je podle Rychterová podstatné se spíše zeptat, co nyní ČSSD udělá, protože prý mohou udělat opravdu hodně. „Ministerstvo vnitra uděluje humanitární azyl, takže je to v rukou nikoliv pana premiéra, ale na úvaze ministra vnitra, tedy Hamáčka,“ uvedla a zmínila, že obrovskou příležitost spatřuje i v tom, že se ozvaly stovky rodin, že chtějí pomáhat. „Zajímalo by mě, jestli Minsterstvo práce a sociálních věcí využuje příležitost lidí, kteří chtějí dětem pomoci,“ uvedla s tím, že i u nás máme mnoho děti v ústavech. A ti, kteří by chtěli pomoci cizím dětem, by se mohli zapojit i do pomoci zde.

Na to jí ministryně práce Maláčová připomněla, že na ministerstvu už se dávno řada věci podníká a není to tak, že se najednou všichni probudili. „Pomáháme už teď ve velkém měřítku lékařsky. V pátek byla schůzka Babiše, Hamáčka a Šojdrové, tak uvidíme, jak se bude situace vyvíjet. A zda se na tom také politická reprezentace shodne,“ sdělila Maláčová, podle které bychom ale měli pomáhat více lidem než pouze padesáti sirotkům. „Je lepší pomoc na mistě. To je věc, která funguje nejlépe, efektivně a ve větším měřítku,“ trvala na svém.

„Takovou odpověď jsem čekala, ale v situaci, kdy premiér získává politické body tím, že řekne nelidské ne, by se ČSSD měla výrazněji vymezit. Navíc má ve své gesci humanitární azyl, což je něco, co může využít jako symbolické gesto,“ oponovala jí poslanykně Rychterová.

I Pekarové Adamové to přijde ze strany sociálních demokratů jako opatrné našlapování. „Mohli by být mnohem razantnější a postavit se za tu myšlenku nejen hlasováním ve Sněmovně, ale konkrétními kroky. Spíše vyčkávají na to, co bude a jak bude reagovat veřejnost,“ řekla poslankyně, která dala za pravdu Rychterové, že v tomto případě skutečně jde o humanitární gesto.

Pokračovala s tím, že zároveň chce důrazně odmítnout tvrzení, že ze strany eurposlanyně Šojdrové se jedná o politikum, které schválně vytáhla před volbami. „Tohle je vůči ní naprosto nespavedlivé, hovořila o tom už na jaře a že se to na jednání vlády dostalo až teď není její zálěžitost,“ rozlítila se Pekarová Adamová a připomněla, že když nás čekají za dva týdny volby, tak to přece není výmluva pro to, abychom nepomáhali. „Takový přístup je opravy cynický,“ dodala.

„Nejsme razantnější právě proto, že z toho nechceme dělat politikum a předvolební kampaň,“ připomněla jí následně Maláčová s tím, že i jim jde o to, aby se těm lidem dostalo pomoci.

Další téma, které padlo nas tůl, byl státní rozpočet se schodkem čtyřicet miliard korun, který tento týden vláda schválila. Kromě toho také nejvyšší navýšení penzí v historii. Premiér chce o podpoře nejdůlěžitejšího zákona roku jednat ve Sněmovně se všemi stranami. Přesto, že důchody rostou pomaleji než mzdy, míří na ně až čtvrtina výdajů státu.

Rychterová schodek státního rozpočtu kritizuje. V době ekonomického růstu je podle ní neuvěřitelný. „Zdá se nám, že na místo nesystémových slev na jízdné, které udělají obrovský zářez, by spíše bylo potřeba konkrétně investovat a rozvíjet zemi tak, aby nám pomohla v budoucnu,“ uvedla pirátská poslankyně s tím, že tento schodek proto Piráti nepovažují za opodstatněný. „V podobě tohoto schodku bez systémových investic říkáme ne v každém případě,“ shrnula.

Ani TOP 09 prý nemůže podpořit v době konjunktury, kdy se nám několik let daří nemít vůbec žádné úspory v rozpočtu. „Místo toho, abychom se snažili připravit na horší léta, která přijdou, tak stát zcela bez rozmyslu rezignoval,“ zdůraznila Pekarová Adamová s tím, že naprosto souhlasí s Rychterovou v tom, že zde chybí investice.

Zmínila, že na horší časy je také potřeba se připravit i v případě důchodu. „To předpokládá důchodovou reformu. Čísla hovoři jasně, dávame na důchody kolem třiatřicet procent státního rozpočtu, za několik desítek let by to ale mohlo být až pětačtyřicet procent,“ upřesnila a poznamenala, že pokud se to nebude řešit, postihne to celý stát.

Následovala proto otázka na ministryni práce Maláčovou, kde budou hledat pro státní rozpočet hlasy ve Sněmovne, když ani Piráti, ani TOP 09 jej nechtějí podpořit. Přepracovat kvůli schodku celý státní rozpočet prý v plánu vláda nemá. „Dovolila bych si nesouhlasit v tom, že vládní návrh rozpočtu je neinevstiční, ty jsou tam naopak velmi vidět,“ připomněla a dala za příklad investice do vzdělávání, dopravní infrastruktury, i do sociální infrastruktury. „Jsou tam věci, které se nám vrátí, i když teď máme plánovaný deficit,“ je přesvědčena Maláčová.

„Při hlasování o důvěře vlády tuto vládu podpořili poslanci a poslankyně KSČM, takže to je první přirozený partner," řekla Maláčová na dotaz, kde ANO a ČSSD budou hledat hlasy pro schválení rozpočtu.

O důchodové reformě se premiér vyjádřil ve smyslu, že vláda neví, kdy předloží reformu penzí. Minstryně práce proto sdělila časovou představu. „V tuto chvíli se na úrovní koalice diskutuje o tématech, kterých by se důchodová reforma měla týkat. O konkrétním harmonogramu za MPSV, či sociální demokracii již návrh odešel ,“ uvedla s tím, že pevně doufá, že v příštích týdnech se na tématech a časové ose shodnou a poté ji představí opozici i veřejnosti. Dodala, že důchodová reforma by podle ní měla být o narovnání parametrů a některých nespravedlností, které v důchodovém systému jsou. „A tyto věci by se daly určitě zvládnout do konce funkčního období vlády,“ řekla na závěr Maláčová.

Reprofoto: TV Prima, tan

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…