Podle Merkelové spolu Německo a ČR spolupracují v případu firmy Viktoriagruppe

04.05.2015 17:49

Německo a Česká republika spolupracují na tom, aby zlepšily postavení Prahy ve sporu o vlastnictví strategických zásob nafty, kterou mělo Česko uloženu ve skladu zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe v bavorském Kraillingu. Na tiskové konferenci po jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou to dnes řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Podle Sobotky je Praha připravena vlastnické právo na naftu doložit.

Podle Merkelové spolu Německo a ČR spolupracují v případu firmy Viktoriagruppe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Česko u Viktoriagruppe uskladnilo strategické zásoby nafty v hodnotě 1,2 miliardy korun. Insolvenční správce ale v dubnu předběžně všechny pohledávky České republiky vůči firmě popřel. Vláda následně oznámila, že je připravena domáhat se nafty soudní cestou. 
   
"Podle našeho právního názoru bude klíčová otázka, do jaké míry bude možné zohlednit vlastnické nároky českého státu," řekla Merkelová. "Věc je teď v rukou soudu, ale Německo a Česká republika úzce spolupracují na tom, co by se ještě dalo udělat, aby se zlepšilo vlastnické postavení českého státu," dodala. 
   
"Na půdě Německa máme uloženu velkou část našich hmotných rezerv, které se týkají nafty, a přirozeně máme zájem jako Česká republika, aby tyto rezervy nebyly ohroženy konkurzem společnosti Viktoriagruppe," řekl Sobotka. "Česká republika je přirozeně připravena doložit vlastnické právo k těmto hmotným rezervám," uvedl. 
   
"V každém případě jde skutečně o majetek České republiky, který byl pořízen za prostředky daňových poplatníků České republiky a přirozeně česká vláda má zájem na tom, aby tento majetek nebyl dotčen jakýmikoli problémy společnosti Viktoriagruppe," řekl Sobotka. Německé vládě poděkoval za dosavadní spolupráci v případu. 
   
Kromě samotné nafty má Česká republika za společností Viktoriagruppe i další pohledávky. Státní správa hmotných rezerv přihlásila pohledávky za dalších 300 milionů korun, mimo jiné za neuhrazené faktury, smluvní pokuty, penále a náklady na právní služby. Celní a daňové úřady podle zdroje ČTK nárokují až 300 dalších milionů korun. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…