Podle Obamy je třeba dál usilovat o rovnost občanských práv v USA

08.03.2015 6:00

Hnutí za občanská práva dosáhlo ve Spojených státech mnoha úspěchů, ale jeho práce ještě není u konce. V tomto duchu v sobotu promluvil americký prezident Barack Obama v alabamském městě Selma, kde si připomněl 50. výročí tamního pochodu proti rasismu. Šéf Bílého domu v té souvislosti poukázal i na aktuální rasové napětí v USA a snahy omezovat volební práva.

Podle Obamy je třeba dál usilovat o rovnost občanských práv v USA
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

"Padesát let od krvavé neděle náš pochod ještě není u konce, ale blížíme se," prohlásil Obama, který je prvním afroamerickým prezidentem v dějinách USA. Hovořil poblíž mostu Edmunda Pettuse, kde při historických událostech bezpečnostní složky proti pokojným demonstrantům použily obušky a slzný plyn.

Po násilnostech, označovaných jako "krvavá neděle", se uskutečnil pochod v čele s vůdcem hnutí za občanská práva Martinem Lutherem Kingem. Výsledkem manifestací bylo přijetí zákona, jenž zakazuje rasovou diskriminaci při hlasování. Na jeho základě se miliony Afroameričanů mohly nechat poprvé zaregistrovat jako voliči. Obama prohlásil, že pochod v Selmě ukázal, že nenásilí dokáže věci měnit.

Kulaté výročí událostí z roku 1965 si Američané připomínají v době, kdy je pozornost opět zaměřena na rasovou nespravedlnost po několika kontroverzních zásazích policie proti občanům tmavé pleti.

První z těchto celostátně medializovaných zákroků se odehrál loni v srpnu ve městě Ferguson, kde policista Darren Wilson zastřelil neozbrojeného černošského mladíka Michaela Browna. Obama v té souvislosti poznamenal, že dějiny rasismu v USA dodnes "vrhají dlouhý stín".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…