Podle Putina potřebuje Sýrie novou ústavu

12.01.2016 7:46

Sýrie potřebuje začít pracovat na nové ústavě, prohlásil v rozhovoru s německým deníkem Bild ruský prezident Vladimir Putin. Podle něj jde o první krok k nalezení politického řešení občanského konfliktu v zemi. Připustil ale rovněž, že tento proces bude zřejmě složitý.

Podle Putina potřebuje Sýrie novou ústavu
Foto: kremlin.ru, tan
Popisek: Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruské federace

„Domnívám se, že (v Sýrii) je nutné posunout se k ústavní reformě. Je to samozřejmě komplikovaný proces. A poté by na základě nové ústavy (Sýrie měla) uspořádat předčasné prezidentské a parlamentní volby,“ uvedl podle agentury Reuters Putin v rozhovoru, který se uskutečnil přesně před týdnem.

Rusko prý podporuje ozbrojence bojující proti IS

Rusko od konce loňského září podniká letecké údery v Sýrii a podle Moskvy útočí na islamistické cíle. Některé západní země se ale domnívají, že cílem Rusů je pomoci syrskému prezidentu Bašáru Asadovi, aby se udržel u moci.

Šéf Kremlu v náznacích zmínil diplomatický tlak ze strany Spojených států a Francie, které apelují na Moskvu, aby zaměřila svou palebnou sílu na radikály ze samozvaného hnutí Islámský stát (IS). Ruská vojenská podpora bude podle Putina pomáhat částem syrské opozice v boji proti IS a rovněž pomáhat Asadovi.

„Hovoříte o Asadovi jako o našem spojenci. Víte, že podporujeme kroky ozbrojené opozice bojující proti Islámskému státu? … Koordinujeme s nimi naše společné akce a údery našeho letectva podporujeme jejich útočné operace v různých částech fronty,“ uvedl také podle Reuters Putin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…