Podle Sobotky je zvolení Pavla do funkce v NATO významným diplomatickým úspěchem ČR

20.09.2014 19:54

Dnešní zvolení náčelníka českého generálního štábu Petra Pavla předsedou Vojenského výboru NATO je významným diplomatickým úspěchem České republiky, uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Jde podle něj o ocenění české armády a jejího působení v Severoatlantické alianci. Sobotka to sdělil v tiskové zprávě. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) Pavlovo zvolení označil za výraz důvěry spojenců vůči České republice.

Podle Sobotky je zvolení Pavla do funkce v NATO významným diplomatickým úspěchem ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel

Zvolení na jeden z nejvýznamnějších postů v rámci Aliance je podle Sobotky pro Pavla zřetelným profesním oceněním. „Jde nepochybně o ocenění jak schopnosti naší armády, tak i vůle České republiky podílet se aktivně na plnění našich spojeneckých závazků," dodal.

Pavel je prvním zástupcem východoevropských zemí v tak vysoké funkci v NATO

Sobotka stejně jako Stropnický připomněl, že je to poprvé, kdy se do takto vysoké funkce v rámci NATO dostane zástupce z takzvaně nových, východoevropských členských zemí. Premiér k tomu Pavlovi pogratuloval. „Je to samozřejmě velký úspěch," podotkl ministr obrany.

Pavel byl dnes předsedou Vojenského výboru NATO zvolen na jednání v litevském Vilniusu. Členové výboru mu dali přednost před kolegy z Itálie a Řecka. Současného šéfa výboru, dánského generála Knuda Bartelse, by měl Pavel nahradit příští rok.

Vojenský výbor je nejvyšším vojenským orgánem NATO, může předkládat návrhy a doporučení Severoatlantické radě, Výboru pro obranné plánování a Skupině pro jaderné plánování. Ve Vojenském výboru zasedají vojenští představitelé členských států NATO nebo náčelníci generálních štábů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …