Podle Steinera Kalouskův resort tají výsledky auditu

01.08.2012 20:30

Důsledkem kauzy, v níž bývalý úředník dotačního úřadu upozornil na podezření z korupce, by mohl být i bankrot kraje. Leo Steiner (KDU-ČSL), který letos v květnu upozornil na údajné machinace v Regionálním operačním programu Severozápad, to dnes uvedl na tiskové konferenci v Ústí nad Labem.

Podle Steinera Kalouskův resort tají výsledky auditu
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Z tiskové konference Leo Steinera

Evropská unie zřejmě kvůli problematickému rozdělování peněz seškrtá dotace v ROP Severozápad, a  to řádově  minimálně v částce kolem tří miliard korun. To odhaduje Leo Steiner na základě stanovisek auditu ministerstva financí, která na vzorku 35 projektů provedla společnost Deloitte.

Hodnocení projektů, hrazených z evropských dotací, je totiž podle závěrů auditorů v regionálním operačním programu Severozápad netransparentní, a to zejména v části, kdy do hodnocení zasahují politici. Je to informace, kterou podle Steinera chtěla ministerstva financí a ministerstvo pro místní rozvoj včetně úřadu ROP v podstatě utajit. Původně totiž prý slíbily, že výsledky auditu zveřejní. „Nyní přes opakované urgence to všechny tyto orgány odmítly. Nakonec ale audit stejně v ruce mám,“ uvedl dnes Steiner na tiskové konferenci, kde prezentoval hlavní zjištění auditorů.

Hrozí krach kraje?

K některým korekcím prý již pomalu dochází. Příkladem je Krajská zdravotní, která musí vrátit 353 milionů korun.  „Ale kdo zaplatí celkově ty tři miliardy? Státní rozpočet asi ne a kraje jsou ve stavu, v jakém jsou. Mohou se dostat dokonce až do konkurzu,“ poukazuje Steiner. „Naše orgány nejsou připraveny na to, že by se mělo vracet. Není na to žádná páka,“ souhlasila s ním senátorka Alena Dernerová.

Auditoři byli pod tlakem

Audit provedený společností Deloitte Advisory kontroloval celkem 35 projektů financovaných prostřednictví ROP Severozápad.  „Deloitte byl pod velkým tlakem. Příkladem je i žaloba na ně ze strany Krajské zdravotní. Byl jsem navíc u toho, kdy se hovořilo, zda firmu oslovit a ovlivnit,“  řekl dnes novinářům.

Regionální operační program Severozápad rozděluje evropské peníze v Ústeckém a Karlovarském kraji. Jde zhruba o 19 miliard korun, z nichž 16 miliard korun už je rozděleno.

Hejtmanka: Obětoval dotace za své zviditelnění

Na Steinerovy výroky pro ParlamentníListy.cz ovšem reagovala hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová rezolutně: "Vy jste to klíčové slovo použili ve své otázce – důkazy. Pan Steiner, krajský předseda KDU-ČSL a křesťan, mě bez jakýchkoli relevantních důkazů nařknul z trojnásobného předražení rekonstrukce silnice Louny – Ročov. Nevěděl však, že přesně tuto zakázku kontroloval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který potvrdil, že bylo vše v pořádku a v souladu se zákony. Přes své lživé výroky v České televizi se mi pan Steiner dosud neomluvil. Pan Steiner napadá i celý systém přidělování dotací v Karlovarském a Ústeckém kraji, žádné konkrétní důkazy však nikdy nepředložil. Přesto pouze na základě jeho nepodložených výroků ministerstvo financí přestalo proplácet realizované projekty, což přináší obrovské finanční škody všem žadatelům – městům, obcím a krajům. Pan Steiner se rozhodl obětovat eurodotace, ze kterých se opravují silnice, školy, chodníky a budují kanalizace, svému politickému zviditelnění."

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

8:32 Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

Ve Velké Británii došlo podle serveru The Telegraph k zásadnímu průlomu, co se týče odškodňování lid…