Podle Tejce by se zákon o registru smluv měl týkat také církevních restitucí

14.04.2014 18:01

Zákon o registru smluv by se mohl týkat také církví, které získají majetek v církevních restitucích. Jejich zařazení vedle státu, krajů a obcí chce docílit poslanec Jeroným Tejc (ČSSD). Církve při majetkovém vyrovnání se státem obdrží 59 miliard korun a podle Tejce by bylo dobré moci tyto peníze veřejně kontrolovat. Pokud by jeho návrh uspěl, církve by měly za povinnost zveřejňovat všechny uzavřené smlouvy, stejně jako s tím návrh zákona počítá právě u státu, krajů, obcí a firem pod ně spadajících.

Podle Tejce by se zákon o registru smluv měl týkat také církevních restitucí
Foto: Tomáš A. Nový
Popisek: Poslanec ČSSD Jeroným Tejc

„Navrhuji zahrnout všech 17 církví a náboženských společností, kterých se týká majetkové vyrovnání, do skupiny osob, jimž podle zákona o registru smluv vznikne povinnost zveřejňovat smlouvy ve veřejně přístupném registru smluv," řekl Tejc v pondělí novinářům.

Kvůli zajištění transparentnosti restitucí by měly vzniknout podmínky pro veřejnou kontrolu využití peněz

Podle něj je výše navráceného majetku natolik vysoká, že je v zájmu zajištění transparentnosti procesu, aby vznikly podmínky pro veřejnou kontrolu využití těchto peněz. „Zároveň bychom mohli vyloučit spekulace, které se při schvalování restitucí objevily, že tento zákon pomohly prosadit některé finanční skupiny, aby z nich následně mohly profitovat," uvedl Tejc. Doplnil, že nevidí žádný důvod, proč by měly být církve výjimkou.

Zákon o registru smluv by dal státu, krajům, obcím a společnostem pod ně spadajícím za povinnost zveřejňovat všechny uzavřené smlouvy v centrálním registru. Platit by to nově mohlo pro objednávky a faktury. Smlouvy by měly platit pouze v případě jejich zveřejnění. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek minulý týden navrhl, aby tuto povinnost měly i firmy, které dostávají od státu dotace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…