Podle britské ministryně vnitra schengenský prostor uprchlickou krizi jen zhoršuje

30.08.2015 21:27

Migranti přicházející do Británie ze zemí Evropské unie by měli být vpuštěni jen v případě, že už mají zajištěné pracovní místo. V příspěvku uveřejněném dnes v listu The Sunday Times to napsala britská ministryně vnitra Theresa Mayová. Migrace za prací do Británie má podle ní negativní dopad i na země původu přistěhovalců. Jako příklad jmenovala i Českou republiku. Ministryně rovněž vyzvala ke změně principů volného pohybu v Evropě, neboť systém bez hraničních kontrol podle ní jen zhoršuje současnou uprchlickou krizi.

Podle britské ministryně vnitra schengenský prostor uprchlickou krizi jen zhoršuje
Foto: pixabay.com
Popisek: Londýn

Komentář ministryně Mayové se v tisku objevil jen krátce poté, co britský statistický úřad zveřejnil údaje o počtu migrantů, kteří od loňského do letošního března přišli do Británie. Bylo jich rekordních 330 000. Šéf Mayové, premiér David Cameron, přitom v roce 2011 slíbil, že jeho vláda sníží počet přistěhovalců ze zahraničí na řádově desítky tisíc ročně.

„Čistá migrace na této úrovni je prostě neudržitelná,“ napsala Mayová. „Vyvíjí to tlak na infrastrukturu včetně bydlení, dopravy a veřejných služeb, jako jsou školy a nemocnice,“ uvedla.

Nutné je snížit imigraci ze zemí EU

Naplnění cíle vlády snížit počet přistěhovalců zabránila podle Mayové především imigrace ze členských zemí Evropské unie: „Zatímco čistá migrace ze zemí mimo EU klesla oproti roku 2010 o deset procent, zvýšila se v případě členských zemí EU více než dvojnásobně.“ I to je podle ní jeden z důvodů, proč je nutné, aby Británie jednala o změně svého postavení v evropské osmadvacítce.

Snaha snížit počet imigrantů ze zemí EU není přitom podle konzervativní političky v rozporu s evropskou myšlenkou svobody pohybu. Ta totiž prý znamená „svobodu přestěhovat se za prací, nikoli svobodu překročit hranice a hledat pak práci nebo žádat o sociální dávky“. Loni přitom podle ní do Británie přišlo s již zajištěnou prací jen šest z deseti lidí.

Odchod kvalifikovaných pracovních sil působí jejich domovským zemím značné škody

„Hledání lepšího života“ v Británii podle ministryně zanechává v domovských zemích evropských imigrantů obrovské hospodářské škody. „Třetina kvalifikovaných portugalských zdravotních sester opustila svou zemi; 20 procent českých absolventů medicíny odešlo ze země krátce po promoci; Bulharsko opouští ročně téměř 500 lékařů,“ uvedla ministryně.

Předseda Konfederace britského průmyslu John Cridland ale namítá, že valná většina migrantů ze zemí EU přinesla britskému hospodářství značné výhody. Nutnost zajistit si práci ještě před příchodem do země by prý mnoha firmám způsobila velké problémy. „Naše nemocnice a pečovatelské domy by bez zaměstnanců z Evropy nemohly fungovat,“ uvedl Cridland.

Ve svém příspěvku se Mayová pustila také do zahraničních studentů, kteří podle ní až příliš často zůstávají po studiu v Británii. „Rozdíl mezi počtem studentů ze zemí mimo EU, kteří ročně přicházejí, a těmi, kteří odcházejí, činí 96 000,“ uvedla. Ministerstvo vnitra se prý proto bude snažit o další zpřísnění studentských víz.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…