Podle expertky kvóty na azylanty jsou správný krok, ale neprojdou

31.05.2015 12:47

Povinné kvóty na rozdělování uprchlíků v Evropské unii jsou správným krokem vpřed, kvůli odporu části členských zemí ale plán Evropské komise na řešení imigrační krize neprojde. V rozhovoru s ČTK to řekla odbornice na otázky ilegální migrace Camino Morteraová-Martinezová. A zatímco bude EU dál diskutovat o tom, jak problém s uprchlíky vyřešit, bude ve Středozemním moři umírat ještě více lidí, předpovídá španělská výzkumnice renomovaného londýnského Centra pro evropskou reformu.

Podle expertky kvóty na azylanty jsou správný krok, ale neprojdou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

„Kvóty jsou krokem vpřed, protože je to pokus o reformu společného azylového systému, který už dlouho reformu potřebuje, a zároveň pokus o křesťanskou solidaritu členských zemí,“ hodnotí Morteraová-Martinezová návrh Bruselu, aby země EU v rámci balíku opatření převzaly v příštích dvou letech od Itálie a Řecka na základě stanoveného klíče celkem 40 000 žadatelů o azyl ze Sýrie a Eritreje. Zejména nové členské státy však tento požadavek odmítají. Česko, na které by připadlo přes 1 300 azylantů, trvá na tom, že rozhodování o přijetí uprchlíků má zůstat dobrovolné.

Ačkoli Španělka záměr komise vítá, má k němu řadu výhrad. „Ten systém je založen čistě na matematické formuli na místo, aby bral v úvahu více faktorů a vycházel z diskuse se členskými zeměmi,“ soudí. Připouští také, že žadatelé o azyl přemístění do Česka se budou chtít dostat třeba do sousedního Německa, které je jedním z hlavních cílů uprchlíků mířících do Evropy. „Myslím, že se komise snažila vyřešit samotnou krizi a nepřemýšlela, jak bude celý ten systém fungovat,“ míní.

Lidem je jedno, jestli se dostanou do ČR nebo do Německa

„Současně je to ale humanitární krize a musíme těm uprchlíkům nabídnout tolik příležitostí, kolik je možné. Mnoho z nich jsou lidé, kteří prchají před válkou, jako je ta v Sýrii, nemají vodu, jídlo ani léky, a těm je jedno, jestli půjdou do Německa nebo do České republiky,“ domnívá se na základě osobních kontaktů s migranty a s organizacemi, které jim pomáhají.

Důvod, proč se část členských států staví proti uprchlickým kvótám, je podle ní strach. „Evropa je vystrašená. Čelí mnoha hrozbám. Řeší hrozbu z východu, z Ruska, je tu hrozba terorismu, na jihu ekonomická krize, roste vliv populistů. Členské státy se tak přirozeně bojí přijmout někoho, kdo by jim u veřejnosti mohl snížit popularitu. To, myslím, stojí v pozadí sporu o kvóty,“ poznamenala Morteraová-Martinezová, jež v pátek a sobotu vystoupila v Praze na konferenci Evropské Dialogy Václava Havla 2015, kterou pořádala Knihovna Václava Havla.

Kvůli tomuto odporu španělská expertka nepředpokládá, že by plán Evropské komise na boj s ilegální migrací u členských zemí prošel. Pokud by se tak stalo, očekává, že vyvolá nové problémy, zatímco migrační krize ve Středomoří bude pokračovat. „V následujících měsících bude umírat ještě více lidí, protože na moři bude lepší počasí, konflikty neskončí a Evropská unie bude dál diskutovat, jestli budou kvóty nebo potápění lodí,“ odhaduje další vývoj. „Tohle téma vydrží ještě nejméně dva nebo tři roky,“ obává se.


 

reklama

autor: vam, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…