Podle kontrolního úřadu dal stát na propagaci vědy dvakrát víc než na využití v praxi

09.02.2015 9:31

Ministerstvo školství dalo na propagaci vědy zhruba dvakrát více peněz než na její uplatnění v praxi. Vyplývá to z výsledků prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), sdělila dnes ČTK mluvčí kontrolorů Olga Málková. Podle NKÚ může takový postup vést k tomu, že nevzniknou nová pracovní místa a sníží se konkurenceschopnost České republiky. Vyjádření ministerstva ČTK zjišťuje.

Podle kontrolního úřadu dal stát na propagaci vědy dvakrát víc než na využití v praxi
Foto: hns
Popisek: Kontrolní protokol NKÚ, ilustrační foto.

Úřad prověřoval použití peněz z evropských fondů a státního rozpočtu na popularizaci vědy a komerční uplatnění výsledků vývoje. Kontrolováno bylo ministerstvo školství i vybraní příjemci podpory. "Na propagaci a popularizaci ministerstvo mezi lety 2009 až 2014 rozdělilo 3,7 miliardy korun, zatímco na podporu využití výsledků výzkumu a vývoje v komerční sféře připadlo jen 1,4 miliardy," oznámila Málková.

"Podpora propagace na úkor uplatnění vědeckých výsledků v praxi může vést k tomu, že nevzniknou nová kvalifikovaná pracovní místa a neposílí se výzkumný, vývojový a inovační potenciál České republiky, a tedy ani její konkurenceschopnost," uvedla mluvčí NKÚ.

Ministerstvo také podle kontrolorů odkládalo vyhlášení výzev na předložení projektových žádostí. "V kombinaci s dlouhým posuzováním žádostí to vedlo ke zpomalování projektů. Doba od termínu, do kterého měli zájemci o dotace předložit své projekty, do rozhodnutí o tom, jestli peníze získají, trvala v průměru 14 měsíců," sdělila Málková. Dlouho trvalo i řešení případů, kdy stát odhalil, že příjemci využili peníze v rozporu s tím, na co dotace získali. V jednom případě se řešení nesrovnalostí dokonce protáhlo na dva roky. Zjištěné nedostatky ale podle NKÚ neohrožují čerpání evropských dotací.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…