Podle novin musí K. Vary kvůli „losovačce" zaplatit státu 300 milionů Kč

04.09.2014 6:09

Finanční úřad rozhodl, že Karlovy Vary musí státu kvůli takzvané „karlovarské losovačce" vrátit dotaci ve výši 156 milionů korun a zaplatit stejně vysoké penále. Informuje o tom MF Dnes. Město ale v rozpočtu 300 milionů korun navíc nemá. Proti rozhodnutí finančního úřadu podalo odvolání, Generální finanční ředitelství má na jeho posouzení půl roku.

Podle novin musí K. Vary kvůli „losovačce" zaplatit státu 300 milionů Kč
Foto: Kvjournal
Popisek: Karlovy Vary

Termín karlovarská losovačka je spojený s výběrem stavební firmy pro výstavbu multifunkční KV areny v roce 2007. Organizátor soutěže vybíral dvě z firem včetně vítěze z uzavřeného osudí několik desítek sekund, zatímco ostatní lístky vytáhl podstatně rychleji. Losující to komentoval tak, že jsou lístky slepené, a nemůže je proto v osudí oddělit. Všemu přihlížela notářka, kterou mužovo počínání rozesmálo.

Město už kvůli losování dostalo dvě půlmilionové pokuty od antimonopolního úřadu. Případné vracení dotace a placení penále ale zasáhne Karlovy Vary mnohem citelněji. Městský rozpočet má kolem 1,3 miliardy korun, z toho ale není možné použít zhruba 700 milionů, které jsou na platy a další nezbytné výdaje. Ušetřit tak město podle MF Dnes může při odložení oprav několik málo milionů, ale v žádném případě ne stovky.

„Při přípravě rozpočtu jsme se tento týden dozvěděli, že finanční úřad dotaci kontroloval. A protože peníze nebyly vynaloženy transparentně, což už antimonopolní úřad zjistil opakovaně, tak město musí dotaci vrátit. Spolu s penále je to pořádný zásek do městského rozpočtu," řekl deníku člen finančního výboru při zastupitelstvu Jaroslav Fujdiar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…