Podle premiéra byla generální stávka zlomovou událostí pro pád režimu

27.11.2014 14:20

Generální stávka před 25 lety znamenala rozhodující zlomovou událost, po které se komunistický režim už nevzpamatoval. Jsou o tom přesvědčeni premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i předák odborů Josef Středula. Podle předsedy vlády se ale lidé i po čtvrtstoletí života ve svobodě bojí do odborů vstupovat. Řekl to dnes na sněmu Českomoravské konfederace odborových svazů k výročí generální stávky.

Podle premiéra byla generální stávka zlomovou událostí pro pád režimu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka v rozhovoru s novináři

Středula vládu kritizoval za spory ministrů, zákon o státní službě či zvyšování platů ústavních činitelů. Poděkoval naopak za ochotu k dialogu či za růst minimální mzdy.

„Právě generální stávka znamenala rozhodující zlom. Sice jsme demonstrovali na náměstích - počínaje pondělkem, ale režim se neustále odvolával na to, že má podporu zaměstnanců a dělníků a že jen zmatení lidé demonstrují pod vlivem zkreslených informací," uvedl premiér. Podle něj při generální stávce nešlo už jen o reakci na zásah na Národní třídě, ale o vyjádření nespokojenosti s režimem, který „mlel z posledního" a který ztratil podporu zaměstnanců.

Předseda vlády míní, že listopadové události osvobodily nejen společnost, ale i odbory. Ty tak mohou naplno hájit zaměstnance. „Pokud se podíváme na to, jestli se lidé bojí angažovat v odborech, tak se velice často bojí, ačkoliv máme svobodnou společnost. Není tu politický tlak, vystřídal ho ekonomický," uvedl premiér. Podle něj má ekonomický tlak často horší důsledky a je důležité, aby představitelé státu roli odborů zdůrazňovali.

Středula kritizoval i služební zákon

Sobotka sám do odborů vstoupil před lety ještě jako ministr financí. Dál je členem odborové organizace. Odbory vznikly nyní i na Úřadu vlády. „Možná mi časem zkazí radost v rámci kolektivního vyjednávání," zavtipkoval premiér. Podle něj je důležité, aby „odbory zakořenily" i v malých a středních firmách a také v nově vzniklých závodech investorů. Právě na tyto investiční celky a na nedodržování práv zaměstnanců v nich i na nemožnosti být v odborech si vedení odborové centrály v posledních letech stěžuje.

Středula na sněmu dnes řekl, že se odborům nelíbí i spory ministrů na veřejnosti. Narážel na situaci na Ministerstvu spravedlnosti či na výpady mezi ministry financí a zdravotnictví. Předák kritizoval i služební zákon. Odbory se podle něj obávají toho, že státní správa nebude nezávislá. Nelíbí se jim ani zvyšování věku pro odchod do penze. Žádají také vyšší zastoupení zaměstnanců v dozorčích radách. Nejostřeji se předák vyjádřil o plánovaném zvýšení platů ústavních činitelů o 14,4 procenta, podle něj je nehorázné. Chválil naopak dialog s vládou a děkoval za zvýšení platů ve veřejném sektoru, růst minimální mzdy či zavedení kurzarbeitu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…