Podle premiéra nejsou Mašínové vhodní na státní vyznamenání

09.04.2015 17:03

Bratři Ctirad a Josef Mašínové, kteří v 50. letech minulého století vedli ozbrojený boj proti komunistickému režimu, nejsou podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) vhodnými kandidáty na státní vyznamenání. Předseda vlády to dnes uvedl ve Sněmovně při interpelacích. Reagoval tak na dotaz komunistického poslance Jiřího Valenty, který připomenul, že Mašínové byli na vyznamenání Parlamentu opětovně navrženi.

Podle premiéra nejsou Mašínové vhodní na státní vyznamenání
Foto: bojovnici.cz
Popisek: Josef Mašín

„Příběh bratrů Mašínů společnost rozděluje, polarizuje, a nemyslím si, že jsou to vhodní kandidáti na to, aby obdrželi z rukou prezidenta republiky státní vyznamenání,“ uvedl Sobotka.

Důvodem podle premiéra není to, že bojovali proti totalitnímu režimu po vzoru svého otce, brigádního generála a člena protinacistické odbojové skupiny Tři králové Josefa Mašína. Vhodnými adepty nejsou kvůli některým svým činům, míní Sobotka.

„Činy, kterých se dopustili, byly činy zbytečné, byly to činy kruté a byly to koneckonců činy, které pak následně byly použity propagandistickou mašinérií i proti nim. Čili můj názor je takový, že kdybych byl v pozici prezidenta republiky, pokud jde o bratry Mašíny, tak bych jim vyznamenání nepropůjčil,“ dodal předseda vlády.

Sobotka se ještě jako opoziční předák postavil také proti tomu, aby Mašínové dostali od představitelů tehdejších pravicových vlád jejich vyznamenání. Účast někdejšího ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) na pohřbu Ctirada Mašína v USA před čtyřmi lety označil jménem své strany za „do značné míry pobuřující“.

Odbojová skupina bratří Mašínů při svém boji s režimem způsobila smrt několika lidí. Nejčastěji je jim vyčítáno to, že v úsilí o získání zbraní a z obav před prozrazením zabili spoutaného policistu. Podle kritiků se dopustili vražd, podle zastánců bojovali v občanské válce. Tři členové skupiny, kterým se na rozdíl od Mašínů nepodařilo probít na Západ, byli komunistickým režimem brutálně popraveni.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…