Podle průzkumu CVVM by volby vyhrála ČSSD

21.09.2010 18:56

Pokud by se v záři konaly volby do Sněmovny, vyhrála by opět ČSSD. Špatně si ale nevede ani ODS, která si polepšila.

Podle průzkumu CVVM by volby vyhrála ČSSD

Volby do Sněmovny by podle nejaktuálnějšího volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) vyhrála ČSSD s 27 procenty, ODS by získala 23,5 procenta hlasů. Do Sněmovny by se dostaly i TOP 09, VV a KSČM.

Stranu TOP 09 by volilo 16,5 procenta lidí, Věci veřejné 14 procent a komunisty 12,5 procenta lidí.

Další strany, jako například zelení nebo lidovci, by se podle průzkumu do Sněmovny nedostaly. Je ale nutné brát v úvahu i statistickou odchylku, která obecně může být u velkých stran až tři a u menších stran zhruba dvě procenta. 

Celá zpráva CVVM ZDE

Archiv průzkumů: SANEP, STEM, CVVM, SC&C 
 

Zelení mají jen jedno procento

Lidovcům by dalo hlas 2,5 procenta voličů, pro zelené a Stranu práv občanů - zemanovce by shodně hlasovalo jedno procento voličů. 

Průzkum nezahrnuje nerozhodnuté a nevoliče

Volební model CVVM vychází z aktuálních stranických preferencí a simuluje reálné rozvržení voličských hlasů v hypotetických volbách. Nezahrnuje tedy respondenty, kteří se voleb nechtějí zúčastnit, ani ty, kteří zatím nevědí, koho volit. 

Vítězství připisují sociálním demokratům i stranické preference, které CVVM také zveřejnilo a které představují aktuální rozložení sympatií k politickým stranám v celé společnosti. Podle nich ČSSD preferuje 20 procent občanů a ODS 15 procent. S TOP 09 sympatizuje 10,5 procenta Čechů, deset procent s Věcmi veřejnými a 8,5 s komunisty. Ostatní strany by dosáhly do dvou procent preferencí.

Společnost SANEP také zveřejnila výsledky průzkumu, který měl mapovat situaci před komunálními volbami. V rámci celé ČR by zvítězila ČSSD se ziskem 21,4% hlasů, následuje ODS s 19,7 procenty, třetí skončila TOP 09 s 18,6 procenty, čtvrté Věci veřejné s 11,3 procenty a pátá KSČM, které by dalo hlas 9,7 procent dotázaných. 

Související:

V Praze by těsně vyhrála TOP 09 před ODS, tvrdí SANEP

Průzkum: Komunální volby okopírují sněmovní. Odborník pochybuje

SANEP: V Praze a v Brně vadí korupce, v Ostravě špatné ovzduší

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nip

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…