Podle průzkumu CVVM si Češi myslí, že mír ohrožují více islamisté než válka na Ukrajině

13.03.2015 17:54

Za hrozbu pro mír ve světě a bezpečnost České republiky i celé Evropy považují Češi častěji Islámský stát (IS) než střety na Ukrajině. Vyplývá to z únorového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Lidé se nyní také zajímají o události spojené s islamisty více než o ukrajinský konflikt. Jako ohrožení míru ve světě vnímá IS podle CVVM 86 procent Čechů, kdežto ukrajinský konflikt jen 67 procent.

Podle průzkumu CVVM si Češi myslí, že mír ohrožují více islamisté než válka na Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti islámu na Statoměstském náměstí zakončená pochodem k ministerstvu vnitra. Účastnilo se na pět stovek občanů

Strach z islamistů převažuje i v otázce bezpečnosti Evropy či samotného Česka. Jako hrozbu pro bezpečí v Evropě vidí islamisty 85 procent dotázaných a jako ohrožení bezpečnosti Česka 67 procent. Střety na Ukrajině ohrožují evropskou bezpečnost podle 74 procent Čechů a českou bezpečnost podle 61 procent. Podle pracovníků CVVM jsou obavy z IS podobně velké v různých skupinách české společnosti bez ohledu na věk, vzdělání či politickou příslušnost.

Větší zájem je o informace o islamistech než o válku na Ukrajině

I zájem o informace související s islamisty je nyní větší než zájem o boje na Ukrajině. Zhruba 54 procent dotázaných uvedlo, že se zajímá o dění spojené s IS, zatímco o ukrajinský konflikt se podle aktuálního průzkumu zajímá 47 procent lidí.

Zájem Čechů o informace kolem IS pravděpodobně nyní ještě vzroste. Před několika dny, již po ukončení průzkumu, se totiž objevily zprávy, že do rukou islamistů padla skupina zahraničních pracovníků z ropného pole v Libyi, včetně jednoho Čecha. Průzkum provádělo CVVM od 2. do 9. února, zúčastnilo se ho 1069 obyvatel České republiky starších 15 let.

Radikální organizace IS operuje již léta v Iráku. Loni rozpoutala rozsáhlé boje a ovládla velké oblasti na celém Blízkém východě. Tisíce lidí zahynuly a statisíce musely uprchnout. Pozornost si IS navíc získal zveřejňováním záběrů poprav zahraničních rukojmích. Loni se rozpoutaly boje na Ukrajině mezi proruskými separatisty a vládními silami. Navzdory nynějšímu příměří není situace klidná, boje si vyžádaly tisíce mrtvých a zraněných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…