Podle ruských médií bude Zemanově cestě dominovat téma sankcí

21.11.2017 8:59

Ruská média dnes k zahájení státní návštěvy prezidenta Miloše Zemana připomínají jeho vstřícný postoj k Rusku, některé komentáře Zemana označují za nejvíce proruského státníka v Evropě. Za jedno z ústředních témat prezidentovy cesty autoři komentářů shodně označují protiruské sankce vyhlášené po anexi Krymu, kterých je Zeman přesvědčeným odpůrcem.

Podle ruských médií bude Zemanově cestě dominovat téma sankcí
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman na setkání s občany v Lipníku nad Bečvou v Olomouckém kraji

Agentura RIA Novosti připomněla, že Zeman v minulosti nejednou vyzval ke zrušení protiruských sankcí Západu, které označuje za vzájemně nevýhodné. Dával najevo, že v této otázce počítá s aktivní pomocí Andreje Babiše, který se snaží sestavit novou vládu. Zeman před cestou oznámil, že s prezidentem Vladimirem Putinem bude diskutovat o nesmyslnosti sankcí, a to jak západních, tak i ruských, píše ruská agentura.

Ruské vysílání Rádia Svoboda citovalo slova politologa Ivana Preobraženského, že role Miloše Zemana v českém státním uspořádání je velmi omezená. „Zeman šíří myšlenky, o nichž se nezmiňuje žádný evropský politik. Snaží se nastolit takovou cestu řešení konfliktů kolem Krymu, která by byla Rusku výhodná. V Kremlu velmi dobře vědí, že český prezident doma nehraje významnou roli, protože Česko je parlamentní republika,“ uvádí politolog.

„Zeman nerozhoduje, nenese odpovědnost za svá prohlášení. Proto může říci prakticky cokoli, a v tomto ohledu je teď pro Kreml velmi výhodný,“ soudí Preobraženskij.

Televizní kanál ruských nacionalistů Cargrad v komentáři uvedl, že Zemanova cesta do Ruska je nepochybně součástí jeho kampaně k lednovým prezidentským volbám, v nichž kandiduje. Dnešní setkání s Putinem podle něj přinese Zemanovi v České republice politické body.

Server Gazeta napsal, že o reciproční návštěvě Putina v Praze se v současnosti nejedná, což ČTK potvrdili i členové Zemanova doprovodu. „Je ale jasné, že taková návštěva by se mohla uskutečnit až po březnu 2018, kdy se v Rusku uskuteční prezidentské volby,“ uvedla Gazeta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…