Podle většiny Čechů by se druhá světová válka měla stále připomínat

30.04.2015 14:07

Události druhé světové války, která v Evropě skončila před 70 lety, je třeba stále připomínat, myslí si 76 procent lidí. Podle 26 procent Čechů se však připomínají málo, naopak 56 procent občanů je přesvědčeno, že jejich připomínání je dostatečné a podle osmi procent dokonce přílišné. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Podle většiny Čechů by se druhá světová válka měla stále připomínat
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Z výročí květnového povstání v roce 1945 proti nacistickým okupantům

V porovnání s obdobným průzkumem v roce 2004 se počet lidí, kteří souhlasí se stálou připomínkou válečných událostí, nezměnil. Podobný výsledek CVVM zaznamenalo i před 20 lety, pouze před 15 lety bylo o potřebě připomínat válku přesvědčeny o čtyři procentní body více lidí.

CVVM zjišťovalo názor lidí i na to, jaký význam měl při osvobozování Československa odboj a jednotlivé armády hlavních spojenců protihitlerovské koalice při osvobozování Evropy. Více než tři pětiny dotázaných přitom hodnotily roli československého domácího i zahraničního odboje při osvobození země jako významnou. V případě spojeneckých armád nejvíce lidí, a to 85 procent, připsalo nejvýznamnější podíl při osvobozování Evropy sovětské armádě. Se sedmiprocentním odstupem za ní skončila americká armáda. Následovala britská armáda, jejíž podíl na osvobození považuje za významný 65 procent Čechů, a francouzská armáda, která sehrála významnou roli při osvobozování Evropy podle 45 procent občanů.

V porovnání s rokem 2004 se přesto u všech armád snížil připisovaný význam. Podobný pokles zaznamenalo CVVM i v případě významu československého odboje.

Vedle otázek týkajících se druhé světové války se CVVM dotazovalo občanů i na případnou ochotu dobrovolně se přihlásit k obraně Česka, pokud by bylo ve vojenském ohrožení. Z výsledků vyplynulo, že dobrovolně by se do obrany země v případě jejího ohrožení zapojilo 22 procent lidí. Více dobrovolníků bylo mezi muži a mladšími lidmi.

CVVM provedlo průzkum v první polovině dubna mezi tisícovkou lidí starších 15 let.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…