Podle výzkumu TNS Aisa by volby vyhrálo ANO o sedm procent před ČSSD

03.04.2016 15:34

Volby do Poslanecké sněmovny by podle volebního modelu TNS Aisa pro Českou televizi vyhrálo hnutí ANO se ziskem 28,5 procenta hlasů. Druhá by se ztrátou sedmi procent za svým vládním koaličním partnerem skončila ČSSD. Těsně pod deseti procenty skončili třetí komunisté následovaní opoziční ODS. Hranici pro vstup do dolní komory překročily podle výzkumu ještě TOP 09 a KDU-ČSL.

Podle výzkumu TNS Aisa by volby vyhrálo ANO o sedm procent před ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Dotazování TNS Aisa se konalo mezi 19. a 24. březnem, tedy v době, kdy vrcholily dohady ohledně farmy Čapí hnízdo. Vicepremiér a předseda ANO Andrej Babiš 23. března ve sněmovně vysvětlil, že Čapí hnízdo v době získání evropské dotace, v souvislosti s kterým se hovoří o účelovém postupu a podezření z dotačního podvodu, vlastnili jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

ANO si proti únorovému průzkumu TSN Aisa polepšilo o 1,5 procentního bodu, ve srovnání s posledními volbami v říjnu 2013 se její zisk zvýšil už o deset bodů. O 4,5 procentního bodu si od února polepšila ČSSD, mírně vzrostla i podpora ODS a KDU-ČSL.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) k preferencím ANO v České televizi řekl, že hnutí se navzdory očekáváním některých, kdo mu předvídali jepičí životnost, nerozbourává. „My jsme odsouzeni ke spolupráci se svým největším soupeřem,“ uvedl Stropnický k výsledkům ČSSD v pořadu Otázky Václava Moravce.

ODS by podle modelu TNS Aisa získala devět procent hlasů, TOP 09 pokračovala v mírné sestupné tendenci na sedm procent, od minulého měsíce ztratila 1,5 procentního bodu. Vládní lidovci získali šest procent, naopak jedno procento pod hranicí vstupu do sněmovny skončil Úsvit, Strana zelených získala 3,5 procenta, na 2,5 procenta skončily shodně Svoboda a přímá demokracie a Česká pirátská strana.

Agentura ppm factum v pátek uvedla, že podle jejího výzkumu by se ANO a ČSSD o volební vítězství podělily, když by získaly téměř shodně 20 procent hlasů, ANO by bylo těsně druhé. Místa v dolní komoře by si udržely KSČM před TOP 09, KDU-ČSL a ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…