Podmínky uprchlíků jsou již lepší, chybí jim však informace, míní aktivisté

13.11.2015 13:50

Podmínky v zařízeních pro zajištění cizinců se podle aktivistů, kteří tam uprchlíky navštěvují, postupně zlepšují. Zadržení ale stále nemají dost informací a nevědí, v jakém je jejich případ stádiu a kdy budou propuštěni. Novinářům to dnes řekli evangeličtí faráři Mikuláš Vymětal a Alexandr Flek. Oba do zařízení za běženci jezdí, jako duchovní mohou i dovnitř do areálu tábora.

Podmínky uprchlíků jsou již lepší, chybí jim však informace, míní aktivisté
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Nicméně imigranti odsud byli přestěhováni do ubytoven po celé Francii

V Česku fungují tři detenční zařízení. V Bělé Jezové je nyní 35 lidí. Jsou tam rodiny s dětmi. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a ombudsmanka Anna Šabatová po své čtvrteční schůzce řekli, že zmizí ostnatý drát kolem tábora a ostraha bude v civilu, ne v uniformách. Ve Vyšních Lhotách je obsazeno 74 ze 452 míst. V Drahonicích je 94 mužů, kapacita je 240 míst.

V drahonickém zařízení začaly čtyři desítky zadržených držet v úterý hladovku. Protestují tak proti prodloužení svého zajištění. Podle Fleka je nyní bez jídla 39 osob, Pijí prý už jen vodu. Tři muži zkolabovali, dodal farář.

Podle aktivistů se situace v táborech proti stavu před pár měsíci, kdy byla centra přeplněná, zlepšila. Míní, že pomohla kritika některých ministrů, ombudsmanky i komisaře OSN. Kritici mluvili například o tom, že podmínky a přístup k uprchlíkům v Česku neodpovídají 21. století.

"Je tu materiální zlepšení. Uprchlíci v Bělé byli nahuštěni. Zpočátku dostávali k obědu tři krajíčky chleba a kostku sýra, zabalené v igelitu. Několik dní neměli teplé jídlo. V Drahonicích mají topení, oblečení, šampon. K dispozici je i sportoviště," popsal Vymětal. Dodal, že se na schůzkách v táborech setkávají se "vstřícným a slušným jednáním a s úctou" běženců.

Podle farářů se personál k uprchlíkům chová hezky. Potíže bývají spíš s přístupem najaté soukromé ochranky. "Někteří mluvívají o lidech ošklivě, třeba jako o čmoudech. Chovají se k nim mazácky, je tam i trochu násilí," uvedl Vymětal.

Největší problém podle obou duchovních je ale to, že zadržení nemají žádné informace o svém dalším osudu. Netuší, kdy budou propuštěni a nevědí, v jakém stádiu je jejich případ. Rozhodnutí a dokumenty dostávají v češtině. Nejvíc se prý obávají toho, že je Česko vrátí do vlasti.

Chovanec v úterý řekl, že deportace do zemí původu je velmi málo pravděpodobná. "My se nechystáme vracet běžence do Sýrie a dalších zemí z jednoho prostého důvodu, že by se to nezdařilo," řekl. Zadržení cizinci dostávají obvykle rozhodnutí o správním vyhoštění. Po propuštění z detenčního centra mají sedm dnů na to, aby Česko opustili.

Členové neformální evangelické farářské iniciativy, dobrovolníci a další aktivisté žádají propuštění uprchlíků. Podle nich cizinci stejně pokračují dál a většinou směřují do Německa či Švédska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…