Podnikatel Abdullah Zadeh možná skončí ve vazbě. Údajně okrádal Česko na daních

04.12.2016 12:04

Státní zastupitelství v noci na dnešek podalo k Městskému soudu v Brně návrh na vzetí podnikatele Sharama Abdullaha Zadeha do vazby. O návrhu na vazbu musí soud rozhodnout do 24 hodin. ČTK to dnes ráno řekla Zadehova advokátka Alena Kojzarová. Podle ní bude vazební jednání dnes ve 13:00. Vyjádření soudu se ČTK zatím nepodařilo získat.

Podnikatel Abdullah Zadeh možná skončí ve vazbě. Údajně okrádal Česko na daních
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Zadeha už v sobotu policie obvinila, že se měl podílet na ovlivňování svědka. Z tiskové zprávy policie navíc vyplývá, že se Zadehem bylo obviněno ještě dalších pět lidí, ačkoliv mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej přímou souvislost nepotvrdil. Zadeh je obžalovaný z daňových úniků, hlavní líčení se koná u brněnského krajského soudu. Je souzený na svobodě díky vysoké kauci, kterou složil na začátku roku. Případu se podle advokátky Kojzarové věnuje brněnská pobočka Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, konkrétně státní zástupce Michal Galát. ČTK Galát v sobotu řekl, že se k případu vyjadřovat nebude, a odkázal na tiskovou zprávu zastupitelství.

Policie Zadeha znovu zadržela v pátek v Praze, po celý den u něj detektivové z hradecké expozitury NCOZ prováděli domovní prohlídku. Ve večerních hodinách ho policisté poté převezli do Brna k výslechu. „Pan Zadeh byl formálně obviněn, byť je obvinění nesmyslné. V podstatě jde o reakci na trestní oznámení, která podal,“ řekl k tomu Zadehův mediální konzultant Jan Jetmar. Doplnil, že Zadeh je obviněný z podílení se na ovlivňování svědka, o kterém sám od roku 2014 tvrdí, že je nevěrohodný a měl být obviněný v jeho procesu.

Zadeh podal několik trestních oznámení

Policisté z NCOZ podle tiskové zprávy obvinili šest lidí z vytváření falešných důkazů, pomocí kterých se snažili dosáhnout zproštění obžaloby v případu projednávaném u Krajského soudu v Brně. Šestice byla obviněna z trestných činů křivé obvinění a účast na organizované zločinecké skupině. Jsou stíháni i kvůli dalším trestným činům. „Měli vytvářet falešné důkazy v podobě nepravdivých výpovědí svědků pro jiné trestní řízení, které je vedeno před Krajským soudem v Brně, s cílem dosažení zproštění obžaloby,“ uvedl Ibehej. Pět obviněných policie zadržela, šestá osoba je vazebně stíhána pro jinou trestnou činnost.

Íránci s českým občanstvím Zadehovi a jeho 14 společníkům hrozí až 13 let vězení. Podle obžaloby šidili stát při dovozu pohonných hmot do Česka, celková škoda činí 2,5 miliardy korun. Zadeh vinu popírá. Tvrdí, že kauza má jen vytvořit u veřejnosti iluzi boje proti daňovým únikům, přičemž skuteční pachatelé spravedlnosti unikají.

Zadeh podal několik trestních oznámení jak na státní zástupce, tak na soudce Aleše Novotného.

Aby se podnikatel dostal z vazby, musel složit rekordní kauci 150 milionů korun. Bezprostředně po jeho propuštění počátkem února po složení této kauce Zadeha zadržela policie kvůli jinému stíhání v Íránu. V policejní cele strávil Zadeh další tři dny.

Falešná daňová přiznání

Podle obžaloby Zadeh v letech 2012 a 2013 přivezl s komplici do Česka stovky milionů litrů pohonných hmot ze Slovinska a Německa a stát šidil na daních pomocí falešných daňových přiznání. K obchodům podle obžaloby využíval takzvané bílé koně a do transakcí bylo zapojeno 65 firem.

Vinu v kauze daňových úniků u soudu už dříve popřeli podnikatelé Petr Moštěk i Daniel Rudzan. Také další čtyři obžalovaní uvedli, že stát na daních nešidili. Někteří obžalovaní tvrdí, že policie manipulovala s fakty ve snaze vytvořit důkazy pro proces. Státní zástupce Aleš Sosík to odmítl.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …