Podnikatel Janeček se obává nástupu levice. Chce změnit volební systém

31.08.2013 11:00

Pravici bude v předčasných volbách podporovat miliardář Karel Janeček. Nejspíš vyjádří podporu jen konkrétním osobnostem. Zároveň varuje před nástupem levice, která prý může představovat riziko pro demokracii. Uvedl server Lidovky.cz.

Podnikatel Janeček se obává nástupu levice. Chce změnit volební systém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Janeček

Janeček na konci minulého roku začal turné Pozitivní evoluce, v rámci kterého přednášel na veřejných mítincích. Získal si díky tomu tisíce příznivců, prý je ale nehodlá využít ve volbách. Chce se jenom vymezit proti nástupu levice. Klíčové politiky pak chce tlačit ke změně volebního systému.

Janeček bude na mítincích přesvědčovat politiky o nutnosti změnit volební systém

Janeček se obává, že vítězství KSČM, ČSSD a SPOZ bude představovat riziko pro demokracii. Hodlá proto promluvit do předvolební kampaně, nechce ale přímo podpořit žádnou stranu nebo hnutí.

Podnikatel už ale před prezidentskými volbami podporoval předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga. Mohl by ho proto podpořit i nyní.

Janeček plánuje na podzim uspořádat seriál besed, na nichž bude politiky a volební kandidáty přesvědčovat, aby podpořili změnu volebního systému. Janeček hlásá, že současný stav tvoří „zlojedy“ a brání lidem s vysokými morálními a profesními kvalitami v cestě do politiky.

Doufám, že se nám to povede prosadit do dvou let

Proto by měli lidé volit v 81 volebních obvodech, do kterých by strany vysílaly maximálně dva kandidáty. Volič by pak měl možnost udělit minusový hlas tomu, koho by ve sněmovně nechtěl.

"Tuto změnu budeme prosazovat v předvolební kampani i po volbách. Doufám, že se nám ji podaří prosadit do dvou let. Pokud se lidé spojí a budou požadovat změnu, musí politici reagovat. Či vysvětlit, proč nechtějí ve vedení státu kvalifikované a férové lidi,“ vysvětluje Janeček.

Janeček chce rovněž pokračovat v projektu Pozitivní evoluce, který sice velkolepě začal, ale po startu trochu ustrnul.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…