Podnikatel Janeček varuje před levicí. Demokracie v ohrožení!

30.08.2013 8:09

Podnikatel Karel Janeček varuje před volebním ziskem levice. Podle něj by levicová ústavní většina ve sněmovně přímo ohrožovala demokracii. V Lidových novinách potvrdil, že se zapojí do předvolební kampaně, aby podpořil pravici, nikoli však konkrétní stranu.

Podnikatel Janeček varuje před levicí. Demokracie v ohrožení!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protikorupčník Karel Janeček

„Pokud by komunisté, ČSSD a SPOZ získali ve volbách ústavní většinu, bylo by to ohromné riziko pro demokracii,“ varuje vlivný podnikatel Karel Janeček. Lidové noviny píší o jeho varovných slovech. Janeček se rozhodl podpořit pravicové strany. Zapojí se prý i do kampaně, ale nevybral si žádnou konkrétní stranu, kterou by podpořil. V kampani se chce pouze vymezovat proti nástupu levice. Jednotlivé subjekty na politické scéně nehodlá podpořit ani finančně. Přispěje sérií debat, kde bude vysvětlovat rizika nástupu levice.

V průběhu podzimu chce vlivný miliardář Janeček uspořádat seriál besed, na nichž bude politiky a volební kandidáty přesvědčovat, aby podpořili změnu volebního systému. LN píší, že podle Janečka ten současný systém produkuje „zlojedy“ a brání v cestě do politiky lidem s vysokými morálními a profesními kvalitami. Návrh, který podporuje, předpokládá 81 volebních obvodů. Do nich by strany nominovaly maximálně dva kandidáty a volič by měl právo i minusového hlasu. Tuto změnu chce prý Janeček prosadit do dvou let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…