Podnikatel Tykač: Chci koupit elektrárny. Přímo od ČEZ

21.06.2012 10:19

Český miliardář Pavel Tykač tvrdí, že má velký zájem o koupi dvou elektráren od energetického kolosu ČEZ Počerady a Chvaletice. Prohlásil to v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes (MF Dnes). Jeho soupeřem pro nákup elektráren má být Energetický a průsmykový holding, za nímž stojí další známý podnikatel Petr Kellner.

Podnikatel Tykač: Chci koupit elektrárny. Přímo od ČEZ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Severočeská elektrárna

V devadesátých letech byl Pavel Tykač známou postavou a to již proto, že jeho investiční skupina Motoinvest stála tehdy o nákup některých českých bank. Posléze jich několik ovládl a vstoupil i do některých fondů. Tykačovi z té doby ale zůstal problém s CS Fondy. Zmizela z nich totiž více než miliarda, jenže Tykač se hájil tím, že fond prodal tehdy neznámým kupcům. Projednávání případu dodnes neskončilo.

„Motoinvest jako takový mne neštve. Byla to velká životní zkušenost a to, že jsem zhruba ve třiceti letech dostal pořádně přes ústa, mi velmi prospělo. To, co mne velmi štve, jsou CS fondy a dodnes je považuji za největší chybu, kterou jsem kdy udělal,“ zmínil k tomu Tykač pro MF Dnes. „Prodali jsme to někomu, komu jsme to nikdy neměli prodávat. Byla to největší životní chyba," poznamenal ještě k tomu.

Tykač se pak stáhl a deset let obchodoval s akciemi či měnou. Vydělané miliardy investoval do nákupu Mostecké uhelné, dnešního Czech Coalu. Dnes podle MfD těžařskou firmu spolu s kolegou Dienstlem zcela ovládá.

Kromě toho Tykač vede spory s ČEZ o ceně a délce kontraktu na odběr uhlí. Elektrárně Opatovice ze skupiny EPH, za níž stojí mimo jiné i Petr Kellner, vypověděl nedávno dodávky na uhlí proto, že prý neplnila závazky.

Míra úskočnosti nám nedávala jinou možnost

„Uhlí je státu, to je jasné. Platí horní zákon, který stanovuje pravidla a my je dodržujeme,“ poznamenal ale k tomu finančník. „Pokud jde o vypovězení smlouvy Opatovicím, je to výsledek dlouhodobého konfliktu. Nebyli jsme šťastní z toho, že to musíme udělat, ale míra úskočnosti, s jakou jejich majitel, EPH, postupuje v obchodních vztazích, nám nedávala jinou možnost,“ vysvětlil.

Co se týče nákupu elektráren, tak mu prý jde hlavně o to, aby měl odběratele pro uhlí, které těží v mosteckých dolech. Jeho firma Czech Coal ale přitom odmítala uzavřít s ČEZ smlouvy na dodávky uhlí na dobu pěti či sedmi let. Tykač to vysvětluje tím, že právě za tuto dobu se musejí obě elektrárny výrazně zmodernizovat, nebo zavřít, což by ohrožovalo jeho těžařské zájmy.

„Obchod s elektrárnami je mezi námi a ČEZ. ČEZ má elektrárny a my máme těžební práva k uhlí a technologii těžby. Už několik let jednáme. Možnosti, k jakým jsme s ČEZ došli, jsou tři: společný podnik, dodávky uhlí prostřednictvím dlouhodobé smlouvy nebo prodej elektráren. Společný podnik jsme vyloučili, nikomu se do něj nechtělo. Dlouhodobý kontrakt na uhlí jsme projednávali, ale skončilo to mimo jiné na tom, že ČEZ nabízí kontrakt na pět, či sedm let, a to nechceme,"  vysvětlil v rozhovoru pro MF Dnes Tykač.

Stále však prý bojuje s myšlenkou buďto uzavřít kontrakt na čtyřicet let, nebo ty elektrárny koupit. Ovšem nepochybuje prý, že by v soutěži na koupi elektráren neuspěl.. „Dáme ČEZ na elektrárny velmi dobrou nabídku. Neumím si představit, že ji kdokoli přeplatí," poznamenal.

Ten koňak už je uleželý a je dobrý k pití

Na nákup podílu v dolech, které nyní chtějí od ČEZ  koupit elektrárny za spoustu miliard, si přitom podle poznámky MF Dnes Tykač vydělal řadou aktivit. Tou nejvýdělečnější prý byly akcie samotného ČEZ.

Czech Coal má hodně zásob uhlí za takzvané limity těžby a nyní se vede debata o jejich prolomení. Jaký ale na to má názor Tykač?

„Myslím, že ten koňak už je uleželý a je dobrý k pití. Ale rozhodnutí i limitech nemůžeme udělat my, je to na státu. My bychom rádi těžili, chceme pro to udělat maximum, ale o limitech rozhoduje politická reprezentace, Pro severní Čechy by to bylo důležité, povolení těžby znamená nějakých pětačtyřicet miliard na investicích, které v tom regionu zůstanou, dají lidem práci,“ uzavřel téma podnikatel.

Tykač půjde znovu před soud

Co se týče obžaloby Tykače, tak Vrchní státní zastupitelství podalo návrh na povolení obnovy řízení v případu vytunelovaných CS fondů. Návrh se týká miliardáře Pavla Tykače a dalších tří lidí, u kterých dříve žalobce trestní stíhání zastavil. Proces by se měl obnovit proto, že se objevily nové skutečnosti a důkazy, které by mohly samy o sobě nebo v souvislosti s dosavadními poznatky vést k závěru, že k původnímu zastavení stíhání nebyl důvod.

Poznamenejme jen, že trestní stíhání Tykače bylo zastaveno v roce 2007. Zpochybňovaná transakce se ale odehrála v roce 1997, kdy CS Fondy ovládala prostřednictvím správcovské firmy CS Fond skupina Motoinvest a šlo o převod majetku CS Fondů v hodnotě přes 1,23 miliardy. Pražský městský soud by měl o obnově řízení rozhodnout ve veřejném jednání.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…