Podnikatel plísnil odboráře Středulu: Ať si odbory založí firmu a předvedou se

24.05.2015 14:42

V nedělních Otázkách Václava Moravce se spolu hádali předseda ČMKOS Josef Středula a zástupce podnikatelů Zbyněk Frolík. První jmenovaný volal po co nejvyšším růstu mezd zaměstnanců a druhý mu oponoval, že by podnikatelům nezbyly žádné peníze na rozvoj, podniky by stagnovaly a v konečném důsledku by zaměstnanci mohli přijít o práci. V závěru Středula znovu zkritizoval Českou národní banku.

Podnikatel plísnil odboráře Středulu: Ať si odbory založí firmu a předvedou se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula

Hosty nedělních Otázek Václava Moravce byli předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula a viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Zbyněk Frolík. Přeli se o to, kolik by měli dostat navíc zaměstnanci na platech. Odboráři jsou přesvědčeni, že se ekonomice daří a platy by měly začít konečně růst. Pokud se to nestane, tak také může přijít situace, kdy budou politickou podporu získávat subjekty, které se zaměřují především na společenský konflikt.

Velké zvýšení platů fatálně ohrozí tyto podniky

Podle Frolíka není úplně dobře, že se vláda zavázala k vytrvalému navyšování minimální mzdy. Efektivnější by podle podnikatele bylo zaměřit se na to, aby co nejvíc lidí pobíralo průměrný plat. To ale s minimální mzdou jako takovou až tolik nesouvisí. Zvyšování minimální mzdy nemotivuje zaměstnance k tomu, aby zvyšovali svou kvalifikaci, a navíc je na minimální mzdu navázáno více plateb.

Středula ale připomenul závazek vlády, která si do společného prohlášení napsala, že za čtyři roky zvýší minimální mzdu na úroveň 40 procent mzdy průměrné, což se jí podaří jen tehdy, když zvedne minimální mzdu každý rok o tisíc korun. Současná hrubá minimální mzda ve výši 9 200 korun znamená asi 8 160 čistého a je otázka, zda lze za tuto částku důstojně žít.

„To fatálně ohrozí podniky, kde se lidé pohybují na úrovni platů 15 tisíc a méně,“ upozornil Středulu v reakci Frolík. „Odbory zatím těch podniků moc nezaložily. Ať si je založí, udělají s nimi expanzi do světa, jako jsme to udělali my, a pak ať nám radí,“ pokračoval podnikatel. Z jeho úst také zaznělo, že na trhu pomalu začínají chybět zaměstnanci. „Máme sice půl milionu nezaměstnaných, ale je otázka, kolik z nich je zaměstnatelných,“ podotkl.

Středula ale ihned přešel do protiútoku, když srovnal růst zisků podniků v poměru k růstu platů jejich zaměstnanců. Uvidíme rozdíl asi deseti procent. Z úst Frolíka však také zaznělo, že zisk je třeba z velké části investovat do rozvoje, jinak firma zaostane a zaměstnanci mohou přijít o práci úplně. „Obrovské peníze nás stojí vytváření zahraničních poboček,“ prohlásil. Pokud by tedy zvýšili platy zaměstnancům o pět či více procent, mohli by na rozvoj zapomenout.

Ekonomice pomohla především nová vláda

V závěru pořadu se Středula odmítl omluvit České národní bance za to, že ji kritizoval kvůli oslabení koruny. Mezinárodní měnový fond sice konstatuje, že se české ekonomice daří, ale podle odboráře za to nemůžeme chválit ČNB. „ČNB v tuto chvíli neví, jak tu záležitost ukončit.“ zaznělo od Středuly. Ekonomika podle jeho názoru prosperuje především proto, že se změnila nálada ve společnosti, neboť nová vláda zarazila politiku nesmyslných škrtů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…