Podnikatel působící na Ukrajině: Místo v parlamentu stojí milion dolarů

14.08.2015 19:04

Předseda European Business Association Tomáš Fiala zavítal do pátečního Interview ČT24. Je jedním z nejvýraznějších českých podnikatelů na Ukrajině. Přišel tam v devadesátých letech minulého století. Ukrajina se pomalu mění k lepšímu, ale i dnes je tam korupce téměř všudypřítomná. Lidé ale začínají věřit policii, kterou školí experti z USA či Velké Británie. Velkým problémem je válka s regulérní ruskou armádou.

Podnikatel působící na Ukrajině: Místo v parlamentu stojí milion dolarů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

V devadesátých letech Ukrajina doháněla státy střední Evropy, ale dnes znovu spadla do problémů, protože se potýká s ruskou agresí, tak to alespoň vnímá Fiala. Problém je ale i ve všudypřítomné korupci. „Šedá ekonomika tam tvoří 42 až 45 procent. Začíná to už na nižší úrovni, můžete si připlatit na potvrzení, školu a tak podobně. A pak je vysoká korupce. Investoři vnímají finanční podporu politickým stranám jako dobrou investici. Místo v parlamentu stojí několik milionů dolarů,“ popsal situaci host.

Přezaměstnanost a boje s regulérní ruskou armádou

Za prezidenta Porošenka je korupce méně, než bylo za Viktora Janukovyče, ale podle Fialy to stále není ono. Pozitivní je, že se obměňuje policie, kterou školí experti z USA či Velké Británie. Výhodou nových strážců zákona je, že mají tržní platy, které jsou několikanásobně vyšší, než byly dřív. Obměněná policie se navíc těší nesrovnatelně vyšší důvěře než policie původní.

Problémem je také přezaměstnanost ve státní správě, posteskl si host s tím, že se to pomalu mění. Některé úřady by podle jeho názoru bylo třeba „osekat“ personálně až o desítky procent. Reformy by možná mohly probíhat rychleji, ale podle Fialy na tom může nést podíl válka s Ruskem. „Je to válka s regulérní ruskou armádou. Ukrajina nekontroluje 400 kilometrů svých hranic, a právě tudy míří do země ruští vojáci i technika, zaznělo z úst podnikatele.

„Další eskalace tohoto konfliktu je ale nepravděpodobná, protože Ukrajina už má na východě početnější síly a Rusko by další eskalace konfliktu stála mnohem více sil,“ řekl Fiala. Rusko se tak snaží oslabovat Ukrajinu aspoň ekonomicky. Ruský prezident Vladimir Putin si prý vymýšlí nové a nové překážky.

Občanská společnost je aktivní

Nesmíme zapomínat i na vliv oligarchů, kteří v devadesátých letech devastovali státní rozpočet. Na státních zakázkách prý získávali marže 30 až 50 procent. I státní zakázky se ale zprůhledňují, u řady z nich cena výrazně spadla. Oligarchou je sice i současný prezident Porošenko, ale jeho byznysu se prý dnes příliš nevede. Snaží se např. prodat televizní kanál, který vlastní, ale zatím se to prý kvůli krizi na východě země nedaří.

Důležitá je i aktivnější občanská společnost, která už nechce nechat vše na politicích, jak to udělali po tzv. oranžové revoluci. Lidé jsou mnohem pozornější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…