Podobné agresory musíte napřed respektovat, zaznělo v ČT k útoku v Manchesteru. A to byl teprve začátek...

23.05.2017 23:20

Psychopatolog Andrej Drbohlav se v úterních Událostech, komentářích České televize vyjádřil k teroristickým útokům v Manchesteru. Jenže trochu jinak než většina hostů veřejnoprávní televize toho dne.

Podobné agresory musíte napřed respektovat, zaznělo v ČT k útoku v Manchesteru. A to byl teprve začátek...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Velké Británie

Podle Drbohlava je sice možné, že radikální islám časem ztratí na přitažlivosti, tak jako na přitažlivosti ztratila třeba komunistická ideologie, ale může se také stát, že přeroste v jiné kultury. Ukazuje se totiž, že druhé a třetí generace přistěhovalců se necítí zakořeněny v naší kultuře. Hledají si proto nějakou platformu, se kterou se mohou identifikovat.

Podle Drbohlava není nejlepší cesta, když tyto teroristy zesměšňujeme, jako to udělal např. americký prezident Donald Trump, který teroristy označil za ztroskotance. „Víte, podobné agresory a podobné myšlenky musíte v zásadě nejprve začít respektovat, abyste byl schopen jim porozumět a také jim čelit,“ prohlásil Drbohlav. Jistě je možné teroristy zesměšnit, jenže tam je potřeba, aby tomu zesměšnění porozuměla většina populace, a to se nemusí vždy podařit.  

Drbohlav ovšem zasadil Trumpovi a Spojeným státům ještě jednu ránu. „Donald Trump vyzývá k tomu, aby se o boji s teroristy mluvilo jako o boji dobra se zlem, což je velmi spekulativní nazývat americkou zahraniční politiku tím dobrým ukazatelem,“ varoval.

Mladou generaci málo učíme kriticky myslet a nabízíme jí jen jeden pohled na věc

Další porci kritiky od něj schytala média. Ta dnes a denně chrlí jen zlé zprávy a vytvářejí ve společnosti negativní atmosféru. Jsou v podstatě jakousi reklamou na zlo. Jejich práce může podle psychopatologa vést k tomu, že se jednou mladí lidé budou bát takřka všeho, vycházet ven, cestovat, žít, protože budou mít strach z možného teroristického útoku.

„Vytváříme propagandu zla, vizi toho, že svět je pouze a jen zlý... Bude to znít jako moralistické klišé, ale nosný je jen boj s dobrem... A to dnes vnášíme do té mediální kultury velmi málo. Stejně jako málo učíme mladší generace kriticky myslet, nahlížet na věc z různých pohledů a v podstatě jim jenom nabízíme nějakou univerzální pravdu a univerzální vidění,“ tepal Drbohlav média.

„Mohu jenom doporučit, abychom se naučili s informacemi pracovat a více zaměřovat toho dobrého, abychom se naučili čelit tomu zlému,“ apeloval před kamerami host s tím, že boj se zlem je povinností každého člověka, ale na tento boj musí být také řádně připraven.

Média by navíc neměla klást otázky a hledat odpovědi na dotazy, jak snadno sestrojit bombu. Podobné informace už jsou podle psychopatologa za hranou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…