Podpálíme Porošenka, vyhrožuje prý Pravý sektor. Dějí se věci, které stojí za to sledovat

29.04.2015 16:20

Radikálně pravicová ukrajinská nacionalistická strana Pravý sektor svolala na dnešní poledne demonstraci svých příznivců do blízkosti prezidentského paláce v Kyjevě. Pravý sektor o tom informoval na svých webových stránkách s tím, že důvodem svolání demonstrace je žádost o vyšetření údajné provokace, které se měli dopustit příslušníci vládních vojsk proti bojovníkům Pravého sektoru. Podle posledních zpráv Pravý sektor varoval, že pokud jeho žádost nebude vyslyšena, podpálí úřadovnu ukrajinského prezidenta.

Podpálíme Porošenka, vyhrožuje prý Pravý sektor. Dějí se věci, které stojí za to sledovat
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Ukrajina

Pravý sektor svolání demonstrace zdůvodňuje tím, že má spolehlivé informace o přípravě rozsáhlých provokací proti jeho dobrovolníkům. Ti sehráli ve válce na východní Ukrajině významnou roli při bojích proti proruským separatistům, mnohdy byli v bojích úspěšnější než regulérní ukrajinská armáda. „Abychom zabránili nepřátelským operacím proti našim bratrům, svoláváme všechny bratry hnutí na Ukrajině, aby se shromáždili dnes, 29. dubna ve 12 hodin pod zdí prezidentského paláce v Instytutské ulici,“ píše web Pravého sektoru.

Také zmiňuje případ, který se měl stát 28. dubna pozdě večer. Tehdy se pokusili odzbrojit jednotku Duk Pravého sektoru příslušníci pravidelné ukrajinské armády, konkrétně mělo jít o příslušníky 95. a 25. výsadkové brigády. Ti prý postavili kontrolní body kolem základny Pravého sektoru v obci Velikomichajlovka, v obranné zóně Dněpropetrovsk.

„Velikomichajlovka je mimo tzv. zónu protiteroristických operací a jakákoliv vojenská akce v této oblasti by se měla řídit zákony Ukrajiny, které zakazují ozbrojeným silám provádět jakékoli funkce související s veřejným pořádkem,“ tvrdí Pravý sektor.

Bojovat se svými soudruhy nebudeme

Vůdce Pravého sektoru Dmytro Jaroš k tomu uvedl, že kvůli tomuto incidentu kontaktoval velení parašutistů, se kterými společně po celý minulý rok lidé z Pravého sektoru bojovali. „A oni se mi zaručili, že své zbraně nebudou obracet proti svým bratřím z "Pravého sektoru" a nebudou se podřizovat špatným příkazům politiků,“ uvedl Jaroš s tím, že všem jednotkám "Pravého sektoru" nařídil, aby neodevzdávaly zbraně. Podle jeho názoru se vojenské a politické vedení Ukrajiny rozhodlo záměrně vyprovokovat konflikt a tak zdiskreditovat dobrovolnický sbor. Takový záměr prý ale nevyjde. „Na provokace jsme byli dlouho zvyklí a bojovat se svými soudruhy k radosti nestoudných politiků nebudeme,“ uvedl Jaroš. Jak dodal, jako poslanec Vrcholné rady bude požadovat důkladné vyšetření incidentu.

Podle posledních zpráv mluvčí Pravého sektoru Artem Skoropadský řekl, že Pravý sektor chce získat legální status a že chce bojovat. Zároveň požaduje vyšetření zmíněných provokací. Pokud jeho prosby nebudou vyslyšeny, bude dnešní demonstrace tou poslední. „Až se bude konat příští, bude hořet prezidentská kancelář,“ varoval Skoropadský.

Překlad kompletního textu z webu Pravého sektoru:

Vláda připravuje rozsáhlé provokace proti dobrovolníkům

Dobrovolnické hnutí na Ukrajině je ojedinělý jev. Bojovníci světla a pravdy vkročili na stezku boje proti vnějšímu agresorovi, který má stonásobnou, ne-li tisícinásobnou přesilu.

Nicméně do zad nám dýchají vnitřní okupanti, ti kteří jsou zvyklí cizopasit na těle národa. Nezáleží na tom, zda jsou domácí, nebo cizí. Hlavní je odstranit potenciální hrozbu těchto krys, odstranit jejich korupci a protilidové programy.

"Pravý Sektor" neprodleně oznamuje, že má spolehlivé informace o přípravě rozsáhlých provokací proti dobrovolníkům. Abychom zabránili nepřátelským operacím proti našim bratrům, svoláváme všechny bratry hnutí na Ukrajině, aby se shromáždili dnes, 29. dubna ve 12 hodin pod zdí prezidentského paláce v Instytutské ulici.

Naléhavě žádáme všechny vlastence-nacionalisty a příznivce "Pravého sektoru", aby se připojili k naší akci a svolali stovky našich bratří, rodičů a přátel, kteří věnují své životy boji za mírovou budoucnost.

Parašutisté se pokusili odzbrojit jednotku Duk "Pravého sektoru"

Příslušníci 95. a 25. výsadkové brigády postavili kontrolní body kolem základny "Pravého sektoru" v obci Velikomichajlovka, obranná zóna Dněpropetrovsk.

Velikomichajlovka je mimo tzv zónu "Protiteroristických operací", a jakákoliv vojenská akce v této oblasti by se měla řídit zákony Ukrajiny, které zakazují ozbrojeným silám provádět jakékoli funkce související s veřejným pořádkem.

Komentář vůdce Pravého sektoru Dmitry Jaroše:

"Naše základna byla zablokována bez upozornění parašutisty 25. a 95. brigády, spolu s obrněnými vozidly a těžkými zbraněmi, byly zřízeny kontrolní body obsazené mladými, právě mobilizovanými vojáky. Zastavili jeden z našich strojů a požadovali, aby jim naši bojovníci předali své zbraně. Na mou výzvu náčelník generálního štábu Viktor Muzhenko okamžitě neodpověděl a tak jsme nemohli okamžitě diskutovat o situaci. I když je jasné, že bez příkazu generálního štábu k tomu nemohlo dojít. Kontaktoval jsem velení parašutistů, se kterými jsme společně po celý minulý rok bojovali a oni se mi zaručili, že své zbraně nebudou obracet proti svým bratřím z "Pravého sektoru", a nebudou se podřizovat špatným příkazům politiků.

Nařídil jsem všem jednotkám "Pravého sektoru", aby neodevzdávaly zbraně. Nemůžeme nikomu zabraňovat bránit naši zemi a bojovat s ruskými agresory. A nepodlehneme provokacím...

Vidím, že se vojenské a politické vedení rozhodlo záměrně vyprovokovat konflikt. Nenechte provokacemi vojáků ukrajinských ozbrojených sil zdiskreditovat dobrovolnický sbor. Takže – provokace neprojdou. Jsme vaše zbraň v boji s agresivním nepřítelem. Dnešní akce vojenského velení je výjimečný cynismus a podlá provokace proti ukrajinským vlastencům. Základna DUC má nyní uložené procedury k řešení konfliktů s ochrannou službou. Nálada je normální, na provokace jsme byli dlouho zvyklí a bojovat se svými soudruhy k radosti nestoudných politiků nebudeme.

Jako poslanec Vrcholné rady, budu požadovat důkladné vyšetření incidentu. Odpovědnost za provokaci a za pokus o vyvolání konfliktů mezi vojáky a bojovníky DUK nese politické a vojenské vedení. Očekávám rychlou reakci orgánů a vysvětlení případu. Chci slyšet odpověď, na čí příkaz byla provedena provokace proti jedné z nejbojeschopnějších jednotek na ukrajinské frontě."

-----------

Co se stane v příštích hodinách v Kyjevě?
Situace je nečitelná a zprávy jsou nejasné.
Ukrajinský tisk mlčí a jediné zprávy jsou od velení Pravého sektoru na jeho veřejných internetových stránkách.
Po včerejším střetu ozbrojených sil Pravého sektoru
s armádou, je pravděpodobné, že došlo k roztržce Dmytro Jaroše a velení Pravého sektoru s ukrajinským generálním štábem.
Pravý sektor to chce řešit demonstrací síly a záleží na tom, zda demonstrace proběhne v klidu, nebo dojde ke střetu s
ukrajinskou policií a případně armádou. Možné je v tuto chvíli vše, Pravý sektor vyhrožoval svou schopností převzít moc na Ukrajině již dlouho a hlavní otázkou nyní je, když přímo v jeho velení pracují američtí poradci, do jaké míry má tato demonstrace síly americkou podporu.
Na další vývoj jsem opravdu zvědav, v každém případě bude význam dnešních událostí velký.
Pochybuji, že jde jen o obyčejnou demonstraci.
Kdyby se jednalo jen o demonstraci, sotva by ji velení neonacistů svolávalo tak narychlo a prakticky vyhlašovalo mobilizaci svých členů, stoupenců a "bojovníků".

-------------

Pravý sektor vyhrožuje, že podpálí budovy prezidentské administrativy Ukrajiny v Kyjevě, pokud jejich požadavky nebudou vyslyšeny.

Řekl to mluvčí "Pravého sektoru" Artem Skoropadský.

"Přišli jsme, je nejvyšší čas. Pokud tento druh provokací, které jsou dílem UTA, nebo ministerstva obrany, nebo generálního štábu neustanou a viníci nebudou potrestáni... Samozřejmě, ještě jednou říkáme: chceme získat legální status a bojovat. Přišli jsme se zeptat, co a jak. Nebudeme-li slyšeni, pak je tato demonstrace tou poslední a bude to varovná demonstrace až se bude konat příští, bude hořet prezidentská kancelář," řekl Skoropadský.

V tuto chvíli je před prezidentským palácem několik set lidí.

(Poslední aktualizace: 29. dubna 13:07 Zdroj: RBC-Ukrajina)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…