Podpis Neumannové a záruka Topolánka byly nanic, zoufají věřitelé

24.06.2010 19:22

Už více než rok a čtvrt uplynul od světového šampionátu lyžařů v Liberci, ale 83 dodavatelských firem stále marně čeká, že jim organizační výbor zaplatí, píše Euro.cz.

Podpis Neumannové a záruka Topolánka byly nanic, zoufají věřitelé

Peníze v nedohlednu má spousta těch, kteří dodávali služby a zboží podle objednávek organizačního výboru mistrovství světa v lyžování, které se uskutečnilo v únoru 2009 v Liberci. Podepíše-li smlouvu Kateřina Neumannová a zaručí-li se za ni Mirek Topolánek, plyne z toho jediná jistota: nedostanete zaplaceno. Tak nějak to podle Euro.cz vidí věřitelé, jejichž pohledávky dosahují 108 milionů.

Firem, kterým organizační výbor dluží, je 83 a z nich se 54 neformálně sdružilo a snaží se komunikovat s vládou, ministerstvem školství i lyžařským svazem. „Svaz lyžařů na dopisy neodpovídá, s Kateřinou Neumannovou jsem mluvil naposledy před více než rokem a vláda vše oddaluje," stěžuje si Vojtěch Hlaváček z firmy RZA Solutions Czech, jež vymáhá pět milionů korun, že zájem situaci řešit má jen město Liberec.

Plyšového maskota si premiér vzal, ale nezaplatil za něj nikdo

Většina dluhů se týká malých a středních firem: dopravců, výrobce plyšového maskota, z nichž jednoho věnovala Neumannová na úřadu vlády Topolánkovi, cateringové firmy, jež živila organizátory, jeřábní techniky a podobně. „Některé firmy jsou v platební neschopnosti, části z nich hrozí úpadek, ale všechny již zaplatily DPH," upozorňuje Hlaváček.

Firmy se nenají slibů, kterých už vyslechly dost a dost. „Nejprve jsme tehdy byli premiérem Topolánkem ujištěni, že závěrečná zpráva o lyžařském šampionátu, která by se snad měla vypořádat i s dluhy, bude projednána do konce listopadu, potom do konce ledna. Fischerova vláda to slíbila do konce března, ministerstvo školství do konce května," připomíná Martin Pánek, předseda představenstva společnosti Vyšehrad 2000, které organizátoři dluží devět milionů.

Závěrečnou zprávu věřitelé nikdy neviděli

Věřitelské firmy, které již státu odvedly z dlužné částky 20 milionů korun na DPH, se proto znovu obrátily na premiéra Jana Fischera s prosbou o pomoc. Té se například Vyšehradu 2000 nedostalo na finančním úřadě, když požádal o odložení platby DPH na základě dopisu Kateřiny Neumannové, v němž uvedla, že není schopna své závazky uhradit.

„Nejsme schopni říci, kdo za to může. Ale protože Neumannovou jmenovalo ministerstvo školství a za finanční zajištění se zaručila vláda, měl by nést odpovědnost za dluhy stát," myslí si Hlaváček. Předsedovi FIS Gian-Francu Kasperovi se tehdejší předseda vlády Topolánek osobně zaručil za finanční zajištění šampionátu. „Závěrečnou zprávu jsme nikdy neviděli, ač máme informaci, že je hotová," dodal už jen Hlaváček.

Čtěte také:

Kalousek nechce sanovat dluh Neumannové. Současná vláda možná ano 

Liška (SZ): Kdo bude platit „Temelín" českého sportu?  

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…