Podplukovník Foltýn poslal jasný vzkaz médiím. Kvůli teroristickým útokům

21.12.2016 19:15

Bezpečnostní expert podplukovník Otakar Foltýn zavítal do středečního Interview ČT24. Věnoval se situaci v Německu po masakru na vánočních trzích. Stranou jeho pozornosti ale nezůstala ani bezpečnostní situace v Česku. Měli bychom vzít jako fakt, že absolutní ochrana před terorismem neexistuje. Složité to dnes mají především politici, kteří uklidňují občany. A pokud jde o média...

Podplukovník Foltýn poslal jasný vzkaz médiím. Kvůli teroristickým útokům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá vlajka

Jak se vyrovnat s hrůzou teroristického útoku? Ptala se moderátorka v úvodu. „Já samozřejmě nechci radit médiím, ale v okamžiku, kdy po každém teroristickém útoku dáváte zvláštní vysílání ve chvíli, kdy těch informací ještě není mnoho, tak je otázka, jestli je dobré tomu věnovat tolik pozornosti... Tím, že to přehráváme do kolečka, multiplikujeme efekt toho útoku, čímž teroristům nahráváme... Na rozdíl od teroristických útoků v 19. století, kde je vidělo pár lidí, dnes to vidí miliony lidí a vidí to stále dokola,“ vykresloval situaci podplukovník.

Kromě teroristického útoku bychom měli také hovořit o tom, že Islámský stát fakticky vojensky drtíme. „Jen za loňský rok ztratili deset tisíc až patnáct tisíc bojovníků,“ podotkl k tomu bezpečnostní expert.

Islámský stát usiluje o to, abychom nenáviděli všechny muslimy

Důrazně divákům doporučoval, aby nenaskakovali na vějičku Islámskému státu, kterému jde přesně o to, aby sílila nenávist mezi muslimy a nemuslimy. Čím silnější tato nenávist bude, tím více muslimů se může k Islámskému státu připojit. „Čím více budeme mít radikálních stran, které se budou chtít vybít na muslimech, tím více extremistů na obou stranách budeme mít,“ dodal Foltýn. Prozatím se bohužel zdá, že tato taktika teroristům vychází.

Na teroristické útoky bychom si prý měli zvyknout. Izraelci jich zažívají mnohem víc a vedou normální životy. Teroristům jde přesně o to, aby omezili náš svobodný život, a my bychom si to neměli nechat líbit. Současně s tím bychom však měli přitvrdit, pokud jde o vyhoštění neúspěšných žadatelů o azyl. Tady jsme zaspali a teď na to doplácíme, byť platí, že neexistuje stoprocentní ochrana před teroristickým útokem.

Foltýn uznává, že politici to mají dnes poměrně obtížné. Na jedné straně je jasné, že absolutní ochrana před teroristy neexistuje, ale kdyby, nedej bože, k teroristickému útoku došlo, politici budou čelit dotazům, proč pro obranu veřejnosti neudělali víc. „Nikdy nebudeme ve stoprocentním bezpečí, ale politici se snaží uklidnit veřejnost,“ zaznělo z úst bezpečnostního experta. Ohrožených cílů je jen v Praze tolik, že všechny najednou ochránit prostě nelze, opakoval odborník znovu a znovu.

To je prostě průšvih...

Pár slov padlo i k útoku na ruského diplomata v Turecku. „To je prostě průšvih, který se nemá stát. Za bezpečnost diplomata odpovídá daná hostitelská země,“ zahájil toto téma Foltýn. V tuto chvíli ale sílí v Turecku přesvědčení, že Rusové nesou odpovědnost za tragickou situaci v Aleppu, což je problém. Ještě větší problém by však nastal v okamžiku, kdy by se rozhořel velký konflikt mezi dvěma odnožemi islámu – mezi šíity a sunnity. V jakési skryté podobě tento konflikt už probíhá, ale jeho otevřená forma by prý byla opravdu hrozivá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…