Podplukovník Obrtel, který vrátil medaile kvůli ,,zločinnému NATO", přišel do sídla Bakalových novin. A jak to dopadlo?

15.01.2015 9:13

NATO je zločinecká organizace, Česko je vazalem Spojených států, které chystají další světový konflikt. Slova podplukovníka Marka Obrtela, elitního vojenského lékaře a účastníka mnoha zahraničních misí, rozčeřila veřejnou debatu o budoucnosti České republiky. Své postoje přišel muž, který vrátil svá vyznamenání ze zahraničních misí, vysvětlovat i Martinu Veselovskému do DVTV.

Podplukovník Obrtel, který vrátil medaile kvůli ,,zločinnému NATO", přišel do sídla Bakalových novin. A jak to dopadlo?
Foto: Archiv M. Obrtela
Popisek: MUDr. Marek Obrtel

Anketa

Co si myslíte o pplk. v. z. Marku Obrtelovi, který vrátil svá vojenská vyznamenání a označil NATO za zločineckou organizaci?

hlasovalo: 23306 lidí

Podplukovník Obrtel v karlínském newsroomu, který pro své novináře vybudoval miliardář Zdeněk Bakala, prozradil, že medaile doposud nevrátil, neboť nejprve čeká, jak ministerstvo na dopis, který mu zaslal, zareaguje. Poté zavzpomínal na jednotlivé mise a prozradil, že nejméně náročná pro něj byla mise v Afghánistánu, kde působil do roku 2003. „Tam jsme skutečně pomáhali,“ zavzpomínal armádní lékař. Tím se prý výrazně lišila například od mise v Kosovu.

„Ten pocit, že nejdeme po správné cestě, se ve mně začal vytvářet už od mise v Bosně v devadesátých letech,“ vzpomíná podplukovník.

„V rámci mé druhé rotace v březnu 1999 se uskutečnilo to pověstné humanitární bombardování Kosova,“ vzpomíná. Měl tedy možnost přímo sledovat reakce činitelů NATO i běžných obyvatel. „My vojáci jsme tehdy věděli, že ty důkazy, na základě kterých NATO zaútočilo, byly z velké části podvrhy,“ říká. Podle jeho vzpomínek bylo pravdou, že Srbové v Kosovu dělali věci, které nebyly úplně v souladu s mezinárodním právem. „Ale vytrhlo se to z kontextu a už se neřeklo, že druhá strana dělala totéž, a já si troufám tvrdit, že to začala dělat jako první,“ říká Obrtel s tím, že ze strany Srbů se jednalo víceméně o nutnou obranu.

Obrtel přiznal, že změna postojů, ke které dospěl, jej trápí, a dokonce za to, co dělal, cítí i určitou spoluvinu za činnost vojáků NATO, byť zdůrazňuje, že vojáci přímo na místě se snažili pracovat co nejlépe.

Plukovník Obrtel si stojí za názorem ze svého dopisu, že každý, kdo se postaví Spojeným státům, musí být vymazán z mapy. „Ten světový pořádek má určitá pravidla,“ říká. „Když si vezmu v poslední době Libyi a Sýrii, tak hlavní prohřešek těchto zemí byl, že zpochybnily roli dolaru jako světového platidla,“ myslí si. Podle něj by se mohlo prokázat, že světoví producenti ropy nepotřebují tzv. „petrodolary“, čímž by USA ztratily svou exkluzivní pozici.

Česká republika je podle Marka Obrtela vazalem Spojených států. „Projevuje se to nelogickými kroky, které děláme. Myslím si, že normálně uvažující člověk, který by nebyl vazalem, by nemohl dopustit to, co se za posledních 25 let v této republice stalo,“ soudí. Podle něj už nám v této zemi skoro nic nepatří a západní firmy si z nás dělají pouze levnou montovnu.

„Nikdo nemůže zpochybnit vazby našich politiků na Spojené státy,“ připomíná s tím, že takoví politici měli často značný vliv na finance a průmysl. „Mně by ten vztah ke Spojeným státům sám o sobě nevadil, ale musí v něm být nějaká pravidla,“ říká.

„Tím hlavním problémem, který mě přiměl vystoupit, byla momentálně Ukrajina,“ přiznává Obrtel. „To jsem si řekl, že má-li se opakovat to, co se dělo v Srbsku a v Kosovu, navíc když mi to připadá jako přes kopírák, tak jsem si řekl, že už nejde, abych dál mlčel,“ říká.

V závěru svého dopisu Obrtel vyzval, aby se národ postavil „pražským kavárenským povalečům“ a těm, kteří demonstrují proti prezidentu Zemanovi s červenými kartami. „Jsou to lidé, kteří mají zvrátit vývoj v této zemi, a myslím si, že kolikrát ani sami nedoceňují, co dělají,“ myslí si podplukovník, který ve svém dopise označil tyto lidi za „zaprodance“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…