Podpora obchodů s Čínou je správná, ale jen prohlášení nestačí, říká bývalý velvyslanec

27.08.2014 22:54

Bývalý český velvyslanec v Rusku a USA Petr Kolář podporuje snahy o zlepšení česko-čínských obchodních vztahů. Do Prahy se nyní chystá i investiční fórum, na němž se bude mluvit o další vzájemné spolupráci. To ale podle Koláře nestačí.

Podpora obchodů s Čínou je správná, ale jen prohlášení nestačí, říká bývalý velvyslanec
Foto: Miller Nagan
Popisek: Čína, ilustrační foto

„Je tady poptávka v našich investičních a podnikatelských kruzích a naše vláda ty snahy přijala a velmi podporuje,“ řekl Petr Kolář v Událostech, komentářích v ČT. Jak však připustil spolu s ekonomem Martinem Křížem, zatím se takové snahy příliš neprojevují – například v Polsku investice nijak výrazně nevzrostly, když byly podniknuty podobné kroky.

„Každá taková platforma je užitečná, takže proč to nevyužít,“ dodal k investičnímu fóru Kolář. Na fóru podle něj není nic špatného už jen proto, že vzniklo z české iniciativy. Na druhou stranu varoval politiky, zdaleka nestačí pořádat jen nějaká fóra, mít prohlášení a očekávat, že pouze to pomůže čínsko-českým obchodům.

Nad obchody s Čínou však stále visí otazník kvůli lidsko-právním otázkám. Podle ředitele Amnesty International ČR Marka Martina organizace nemá nic proti samotným obchodům. Vadí jí však, že nejsou důsledně dodržovány smlouvy, které Česko podepsalo. „To, co nám chybí, a ten problém, který tam vidíme, je právě to, že v Číně dochází, jak víme všichni, k masivnímu porušení lidských práv. Jedná se o nucená vystěhování, dětskou práci, mučení a věznění,“ popisoval v pořadu. Podle něj by rámec obchodu a zdůrazňování dodržování lidských práv měl být přiměřený.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…