Podpořili mě komunisté i Kalousek, pochvaloval si v rádiu ministr Mládek

13.10.2016 17:50

Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu se střetli dva kandidáti na post senátora na Táborsku – ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) a Jaroslav Větrovský za hnutí ANO. Ministr Mládek si pochvaloval, že se mu dostalo podpory jak z řad TOP 09, tak od komunistů. Větrovský naproti tomu vysvětloval, co je mu sympatické na hnutí ANO. Došlo také na možnou Mládkovu rezignaci.

Podpořili mě komunisté i Kalousek, pochvaloval si v rádiu ministr Mládek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Návrh zákona o elektronické evidenci tržeb začal projednávat Senát

„Získal jsem podporu jak od TOP 09, tak z KSČM a děkuji za to,“ zahájil Mládek. A proč ho jako levicového politika podpořil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek? „To se musíte zeptat jeho, ale on má asi představu, že je lepší demokratický kandidát, byť je z levicové strany, než kandidát, který zastupuje oligarchizaci země,“ prohlásil Mládek.

Větrovský ještě v roce 1998 kandidoval v obecních volbách za ČSSD a v roce 2012 spoluzakládal hnutí Jihočeši 2012, a dnes tedy kandiduje za hnutí ANO. „Nezastírám, že některé základní principy hnutí ANO my jsou sympatické. Je to především investiční politika, která praví, že nejprve je třeba prostředky vygenerovat a poté je investovat,“ vyjádřil se Větrovský.

Ve vysílání došlo i na Mládkovo oznámení, že nabídne rezignaci na post ministra předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), pokud neuspěje v boji o senátní křeslo. „Já jsem zastáncem toho, že není třeba stahovat kalhoty daleko před brodem. Ale politika je riziko,“ připustil muž, jenž byl v 80. letech minulého století tři roky členem komunistické strany. 

Pokud by se senátorem stal Větrovský, jako někdejší kantor by se rád věnoval oblasti školství. Usiloval by také o to, aby se zvýšilo povědomí voličů o tom, k čemu je senát dobrý. Mládek by se zaměřil na oblast ekonomiky, ale uznal, že do značné míry záleží na tom, do jaké komise bude zvolen. V budoucnu by se nebránil určité proměně horní komory v parlamentní komoru, kde bude reprezentována komora regionů České republiky. Bude to však běh na dlouhou trať.

Pánové se shodli na tom, že je třeba dál tlačit na dostavu dálnice D3 z Prahy přes České Budějovice až k rakouským hranicím. Zásadně se však rozcházeli v otázce, zda by na Táborsku mělo vzniknout úložiště pro vyhořelé jaderné palivo. „Udělal bych všechny kroky velmi rázně k tomu, aby toto zařízení na Táborsku nevzniklo,“ hřímal Větrovský.  

Mládek kontroval, že nějaké řešení se bude muset najít. Pokud se nenajde nějaké podzemní úložiště, o němž by mohlo být rozhodnuto do roku 2025, vyhořelé jaderné palivo zůstane podle člena vlády v dočasných prostorách u jaderných elektráren Temelín a Dukovany. „Máme dvě a je to daleko nebezpečnější, než to mít pod zemí,“ varoval Mládek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…