Podpoříme vás, nabídl v ČT ódéesák Mládkovi. My o to nestojíme, přišla odpověď

21.05.2014 22:36

ODS nabídla pomocnou ruku ČSSD. Pokud by sociální demokraté usilovali o obnovení daňové slevy na manželku a děti, tak občanští demokraté tento návrh podpoří. Slíbil to ekonomický expert ODS Jan Skopeček. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek však jeho nabídku promptně odmítl a nenechal nit suchou na daňové politice ODS v minulých letech. S nápady ODS si dnes nikdo neví rady, podotkl ministr.

Podpoříme vás, nabídl v ČT ódéesák Mládkovi. My o to nestojíme, přišla odpověď
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jan Mládek

Ministr průmyslu a obchodu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) se ve středečních Událostech a komentářích České televize přel s ekonomickým expertem ODS Janem Skopečkem o to, jak to vlastně bude s daněmi pro živnostníky v příštích letech. A jak vůbec bude vypadat rozpočet jako celek?

Slevy na dani za děti a manželku

Vláda omezí všechny typy výdajových paušálů stropem dva miliony korun. Ohledně paušálů a nemožnosti uplatnit slevy na manželku a děti se ale nic nemění. Podle Mládka je to chyba, která jde za předchozím ministrem financí. „Já s tím nápadem exministra financí Miroslava Kalouska mám problém, protože živnostníci jsou trestání za to, že mají děti,“ zlobil se ve studiu Mládek na Kalouska.

Jan Skopeček to vzal z poněkud jiného konce, když upozornil, že vláda nemluví jedním hlasem. Jeden ministr říká něco jiného než druhý. „ČSSD by jako hlavní vládní strana mohla být silnější v kramflecích,“ poznamenal Skopeček s tím, že by si sociální demokraté mohli ve vládě prosadit obnovení slevy na manželku a děti. Pokud by to ČSSD prosazovala, občanští demokraté by tento návrh ve sněmovně podpořili.

„My o takovou podporu ODS nestojíme. ODS to přivedla k naprosto neuvěřitelnému stavu, se kterým si nikdo neví rady, exministr Kalousek to alespoň nějak řešil, i když nešťastně,“ kontroval Mládek. Obratem k tomu dodal, že živnostníci odvádí do systému veřejných rozpočtů mnohem méně než zaměstnanci a tento stav nastolila ODS. „Nemalá část živnostníků bude mít minimální důchody. Řada těch živnostníků půjde na sociální úřady a bude žádat o doplatek na úroveň minimálního příjmu,“ popsal situaci ministr.

reklama

autor: mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…